Ugrás a tartalomra

Törökbecse a néphagyomány központja

2021.09.27
19:00
Forrás
Pannon RTV
A hétvégén minden a hagyományápolásról szól Törökbecsén.

Tizenkilenc év után újra a bánáti település ad otthont a népzenészek és néptáncosok legnagyobb délvidéki seregszemléjének, az LVII. Gyöngyösbokrétának valamint a XLIV. Durindónak.

Az eseményre a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület tagjai mellett a Tisza-menti város is készülődik. A résztvevőket már péntektől kezdődően színes programmal várják a szervezők, amelyből ez alkalommal sem marad ki kézműves-kirakodóvásár. Emellett pénteken fényképkiállítás is lesz, ami Bodor Anikó és Kiss Lajos munkásságát mutatja be, majd ezt követi André Károly helytörténész Törökbecse köztéri keresztjei c. könyvének bemutatója. Ez az ún. nulladik nap az Összetartozunk c. műsorral zárul majd, melyet a házigazdák a mezőtúri vendégekkel közösen készítenek. 

Szombat délben a helyi Miloje Čiplić Általános Iskola udvarában kezdetét veszi a fellépők felvonulása. A huszonegy településről érkező csoport tagjai az ünnepi köszöntők és a megnyitó után a nyári színpadon mutatkozhatnak be. Rossz idő esetén a szemlének a Községi Művelődési Ház ad otthont. Este 18:45-kor a Vajdaság kincsének őrzői dokumentumfilmet vetítik, amit a Zagyva Banda koncertje követ. 

A XLIV. Durindó vasárnap délben kezdődik, amikor is a résztvevők áldásért az Assisi Szent Klára templomba vonulnak, majd a közönség számos műsorszámot nézhet meg.

Törökbecse
Gyöngyösbokréta
Durindó

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.