Ugrás a tartalomra

Törökkanizsa népzenei hagyatéka lemezen

2018.06.02
13:54
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
A Törökkanizsa népzenei hagyatéka című lemezt mutatták be Törökkanizsán. A Sós Törköly Erzsébet által gyűjtött dalok mintegy 13 órás anyagot tesznek ki, ezekből állt össze a lemez.

A gyűjtemény 2014-ben került Keszég Ákosék birtokába, akkor egy koncertet tartottak, most pedig egy lemezválogatást adtak ki belőle. Keszég Ákos, népzenész, a lemezbemutató zenei szerkesztője: „Igyekeztünk úgy válogatni az elhangzó dallamokat, elhangzó dalokat, illetve összeállításokat, hogy az a legteljesebb formában tudja bemutatni ennek az anyagnak, ennek a 13 órás anyagnak a sajátosságait.”

A lemez megjelenését a Durindó és Gyöngyösbokréta rendezvénysorozatra időztették. Kovács Magdaléna, elnök, Tiszagyöngye Művelődési Egyesület, Törökkanizsa: „Azért fontos, hogy mindenkivel tudassuk, nyilvánossá tegyük, hogy van mire építkeznünk, tehát van múltunk, ami a népdaléneklést, a népzenét illeti.”

A lemezbemutatón fellépő óbecsei Fokos zenekar tagja úgy véli, hogy a lemez megjelenése megmenti az egykori törökkanizsai magyar népzenét a jelen és a jövő generációinak. Szerda Balázs, népzenész, Fokos zenekar, Óbecse: „Nyilván az a legfontosabb, hogy ez most ezáltal fenn tud maradni, egy kicsit szélesebb ismertséget kap, mint amit eddig kapott, és gondolom, hogy ez mindenképpen kijár neki.

A színházteremben megtartott lemezbemutatón a Fokos zenekar mellett közreműködött Szabó Annamária, Boldizsár Csaba és a helybeli Tiszagyöngye Művelődési Egyesület asszonykórusa, valamint Resóczki Roland és Vázsonyi Csilla néptáncosok.

Törökkanizsa
népzene
Fokos

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.
14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.