Ugrás a tartalomra

Történelmi témájú filmek a zentai Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiválján

2021.09.07
16:09
2021.09.07
17:09
Forrás
Pannon RTV
Ma kollégánk, Kozma Zoltán filmjét is levetítették. A négy napos rendezvény szerdán és csütörtökön várja még az érdeklődőket, majd csütörtökön gálaesttel zárul az esemény, ahol a zsűri által kiválasztott filmeket díjazzák.

Tíz dokumentumfilmet tekinthetett meg a közönség a Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiválján kedden. A repertoáron szerepelt mások mellett a Pannon RTV műsorigazgatója, Kozma Zoltán által rendezett film is, a Megbocsájtani igen, feledni nem címet viselő alkotás. Ebben nagyapja történetét dolgozza fel, akit 1944-ben elhurcoltak.

„Amit tehettem filmesként, televíziósként, azt gondolom, ennyit tudok tenni és még annyit, hogy a saját gyerekeimnek mesélek erről, hogyha majd nagyobbak lesznek, akkor megnézzék ezt a filmet. Azt gondolom, hogy ennyivel tartoztam a nagyapámnak, édesapámnak és az egész családomnak.”

A film rendezőjének édesapja, Kozma Boldizsár, aki az alkotás főszereplője, kétévesen látta utoljára édesapját, Mátyást.

„Az ember életét tönkretette, történetesen a Kozma családét is, mert édesanyám öt gyermekkel maradt ott. Öt gyermekkel maradt ott és a megkülönböztetésről, ami akkor megtörtént, arról csak azok tudnak beszélni, akik akkor éltek, abban az időben.” 

A filmfesztiválon egyebek között olyan filmeket vetítenek, amelyek olyan témákat, eseményeket dolgoznak fel, amelyek a Kárpát-medencében generációs hatással rendelkeznek.

Kormányos Katona Gyöngyi, a Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiváljának szervezőbizottsági tagja: „Ezáltal tudjuk formálni mi a jelenkorból majd a jövő generációjának az elképzeléseit, és valójában tanulhatunk a múltbeli történelmi eseményekből, pillanatokból, hogy esetleg azokat a hibákat, tévedéseket ne kövessük el újra.” 

A szerdai napon délelőtt 10 órától újabb dokumentumfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők a Zentai Magyar Kamaraszínházban. Bővebb információ és program a mementofilm.hu oldalon található.

Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiválja
Kozma Zoltán
Kozma Boldizsár
Kormányos Katona Gyöngyi
Zenta

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.