Ugrás a tartalomra

A Trezort mutatták be szerdán a palicsi filmfesztiválon

2019.07.25
12:22
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
A Trezor című magyar filmre még szavazhatnak a nézők a palicsi filmfesztivál honlapján. Az pedig, hogy elnyeri-e a szemle fődíját, az Arany Tornyot, péntek este derül ki.

A Trezor című magyar filmet mutatták be szerda este a palicsi filmfesztivál fő versenyprogramjában. A Szabadtéri Színpadon maga a rendező, Bergendy Péter is köszöntötte a közönséget.

A történelmi thriller főszereplője Anger Zsolt, aki a játékáért idén magyar filmdíjat kapott tévéfilmes férfi főszereplő kategóriában, a Trezor pedig a legjobb tévéfilm lett. A szintén díjazott foratókönyvíró, Köbli Norbert nem először dolgozott együtt Bergendy Péter rendezővel, A vizsga című 2011-es thrillert is közösen készítették Kulka Jánossal a főszerepben.

A Trezorra még szavazhatnak a nézők a palicsi filmfesztivál honlapján. Az pedig, hogy elnyeri-e a szemle fődíját, az Arany Tornyot, péntek este derül ki.

Az '56-os forradalom után közvetlenül játszódó cselekmény igaz történeten alapul. A filmet hamarosan a Forog a kamera című műsorunkban is láthatják. Bergendy Péter, rendező, Trezor: „1956. november 4-én, miután az oroszok visszajöttek kiderült, hogy a belügyminisztérium széfje, ahol a titkos, személyi aktákat tárolták annak a kulcsa elveszett. Nem tudták kinyitni, a titkosrendőrség a saját széfjét nem tudta felnyitni, ezért börtönből hoztak ki egy lakatost, akinek az volt a feladata, hogy kinyissa, feltörje ezt a széfet, vagy trezort - ez a valóság, és aztán a többit már Köbli Norbert, a film forgatókönyvírója tette hozzá: ugye odamegy a mackós, nem árulok el nagy titkot, hogy sikerül majd bejutni a trezorba és hogy ott mit talál, az majd derüljön ki a filmből.”

A versenyprogramban is szereplő magyar alkotás mellett több külföldi művet is láthatott szerda este a nagyérdemű. Az Irina című bolgár játékfilm is szerepel a fesztivál versenyprogramjában. Az egészestés mozi egy nehéz sorsú nő kálváriáját mutatja be.

A főszereplő, Martina Apostolova szerint bármelyik, a Balkánon nevelkedett nő sorsa lehetne Irináé, aki a méz árúsításától egészen a prostitúcióig nagyon sok mindenen megy át. Többek között ezért is rendkívül nehéz volt a felkészülés. Martina Apostolova, főszereplő, Irina: „A rendezővel való munkám nagyon bennsőséges volt. Nagyon sokat beszélgettünk, úgy beszéltünk Irináról, mint egy létező személyről. Nagyon sok türelme volt hozzám, mivel ez az első játékfilmem, nagyon türelmes volt velem a kamera előtti mozgásom kapcsán, mivel eredetileg én színházi színész vagyok, így hozzá vagyok szokva az erőteljes gesztusokhoz és az arcmimikához.”

Szerda este bemutatták továbbá a Bog postoji, ime mu je Petrunija című, a Balkánon nagy sikert aratott észak-macedón játékfilmet, valamint egy angol és egy belga rövidfilmet is.

Az Európai Filmek Palicsi Fesztiválja pénteken ér véget, aznap este lesz a szemle eredményhirdetése is.

Trezor
magyar film
filmfesztivál
versenyprogram

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.