Ugrás a tartalomra

A tudomány világában kalandozik Márti, a kiselefánt

2017.09.23
20:32
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
Márti, a kiselefánt a tudomány világában címmel mutatták be az óbecsei Than Emlékházban Toma Viktória legújabb gyermekkönyvét. A könyvbemutatón kémiai kísérleteket is bemutattak.

Felnőtteket, ovisokat egyaránt lázba hozták azok a kémiai kísérletek, amelyeket a legkisebbek végeztek el tegnap az óbecsei Than Emlékházban. A produkciókra Toma Viktória legújabb mesekötetének, a Márti, a kiselefánt a tudomány világában című gyermekkönyvének a bemutatóján került sor. Csonka Barbara, Óbecse: „Az elefántfogkrém tetszett, mert kijöttek a buborékok belőle…”

Az elefántfogrém készítésének a titkába Szórád Endre kémiatanár avatta be a legkisebbeket. „Könnyebb helyzetben vagyunk a többi természettudományhoz, konkrétan a matematikához képest, ugyanis a kémiának a sava-borsa a kísérlet. Nincs az a korosztály, az óvodástól az idősebb korosztályig, akit a kísérletekkel nem lehet megfogni.”

A kétnyelvű kötetben Bicskei Anikó illusztrációi mellett gyermekrajzok is szerepelnek. Ezek egy részéből kiállítás is nyílt. Kulcsár Sarolta, szerkesztő, Than Fivérek Értelmiségi Kör, Oktatói-Kutatói Szakcsoport, Óbecse: „A 21. század vagy a posztmodern gyermekirodalom az illusztrációt külön szövegként tekinti, és itt is külön elemezhető a szöveg, külön elemezhetők a képek, és még egy dupla csavar a történetben, hogy a gyerekek illusztrációi is bekerültek a könyvbe.”

Toma Viktória történetei Szórád Endre gyermekeknek bemutatott kémiakísérletei nyomán születtek meg. A játékos tudománynépszerűsítés mellett a szerzőnek más célja is volt ezzel a különös mesevilággal. „Nagyon fontos eleme a könyvnek, hogy azok a gyerekek, akik érdeklődnek, akiket sokszor megbélyegeznek, mint stréberek vagy jó tanulók, azok a gyerekek is találjanak társra ebben a könyvben, azok a gyerekek is kapjanak pozitív megítélést tágabb értelemben, tehát az osztályban is.”

A rendezvényre a Than Fivérek Értelmiségi Kör Oktatói-Kutatói Szakcsoportja által szervezett és a tartományi oktatási titkárság által támogatott tudománynépszerűsítő programsorozat keretében került sor.

Márti
Toma Viktória
könyv

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.