Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Tündér Míra mesejáték a zentai Kamaraszínházban

2021.11.26
13:18
2021.11.26
16:31
Forrás
Pannon RTV
Krizsán Szilvia rendezésében szombaton mutatják be a gyermekeknek szánt Tündér Mírát, amely Hedry Mária alkotása. Az előadás szórakoztató mivolta mellett napjaink égető problémáját, a természet felelőtlen szennyezését dolgozza fel.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Zentai Magyar Kamaraszínház színészei a mostani darabban a mesei elemek segítségével a természet veszélyeztetettségén keresztül a határokat nem ismerő kapzsiságot, a pusztítást és az önzést veszik górcső alá. Végül, mint minden mesében, az előadás végén a megoldást tálalva minden jóra fordul. Az meseelőadás gonosz varázslójának, Lodovicónak a szerepébe Nešić Máté bújt.

„Tudok vele azonosulni, de azt úgy megfigyeltem, hogy ezekben a gonosz karakterekben nem is feltétlenül az a fő érzés bennem, hogy Úristen, mennyire gonosz vagyok, hanem inkább az irónia, meg a vicces része, meg a sok része, hogy tehát az, hogy valami gonosznak tűnhet, az neki csak egy poén, egy buli, hogy jólesik neki azt csinálni. Nagyon fontos azonosulni vele.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A darabban találkozhatunk Holnemvolt ország királyával, Tündér Rózsa királynéval, udvari bolonddal és halászlegénnyel is, vagyis igazi népmesei hősök segítségével elevenedik meg Tündér Míra története. A legnagyobb kihívást és egyben némi fejtörést okozott a rendezőnek és a színészeknek egyaránt a bábok megjelenése a darabban.

Krizsán Szilvia rendező: „Nagyon nagy fejtörést okozott, hogy egyáltalán ennyi idő alatt össze tudjuk-e hozni, ki tudjuk-e találni, mert ugye itt senki nem bábos. Tehát az, hogy egy báb mitől fog élni, és én sem vagyok az, tehát nem tudom megmutatni, nem az van, hogy felmegyek a színpadra, csak látványban szeretem. Én ott kontárkodom, aztán a színész pedig megoldja. Szerintem viszont egyben a legizgalmasabb jelenete is ez az előadásnak.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A magyar kormány és a MNT által támogatott előadást szombaton 10 órakor mutatják be a Zentai Magyar Kamaraszínházban. Decemberben Zomborban, Muzslyán és Bácsfeketehegyen is láthatja majd a közönség.

Tündér Míra
mesejáték
Zentai Magyar Kamaraszínház
Krizsán Szilvia

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.