Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

A tuskóhúzás elmaradt, de a bőgőtemetés nem

2021.02.16
19:02
2021.02.16
21:06
Forrás
Pannon RTV
A járvány miatt Temerinben elmaradt a szokásos farsangvégi tuskóhúzás, de a Tájházban szerény keretek között mégis elbúcsúztatták a telet, és a farsang farkában még mulatoztak egyet. Nem maradt el a kemencében sült kolbász és a szalagos fánk sem.
Pannon RTV/Juhász Andrea

Hangoskodással és zeneszóval búcsúztatták a telet és a farsangi időszakot. A hagyomány szerint ma este van az utolsó mulatozási nap, a nagyböjt ideje alatt tilos mulatságot szervezni, ezért jelképesen eltemetik a nagybőgőt.

Lakatos Klára: „Sírunk, siratjuk a nagybőgőt, és elmondunk neki mindent, hogy mit is csinált velünk. Megkívánta, hogy anyámnak a tyúk alól kiszedjük a tojást, meg apámnak a nagy finom sonkáját megvágatta velem, úgyhogy, óóó, borzalom!”

Pannon RTV/Juhász Andrea

A bőgőt a pap és a kántor rigmusos énekeléssel közösen temették.

Balogh Sándor: „A bőgőtemetés egy nagyon régi magyar hagyomány, amivel a farsangot lezártuk, jött a böjt, mi is ezt igyekszünk valamilyen formában lezárni, hogy eltemetjük, ha mást nem, a nagybőgőt, tehát a telet is ábrázolja a nagybőgő.”

Az érvényben levő szigorítások miatt, húsz év után első alkalommal történt meg, hogy nem az utcán, hanem a Tájházban szervezték meg a télűzést.

Ádám István, művelődésszervező, Temerin: „A temerini hagyományt állítjuk színpadra, Csorba Béla összegyűjtötte a hetvenes években ezt a farsangi rituálét, a bőgőtemetést és a tuskóhúzást, és azt mutatjuk be a temerinieknek. Nem veszünk át semmit, látjuk a tv-ben a húsvéttal kapcsolatos különböző szokásokat, kiszebábú égetés, de ez Temerinben nem volt, mi maradunk a bőgőtemetés és a tuskóhúzás mellett.”

Pannon RTV/Juhász Andrea

A nagyböjt előtt még egyszer lehetett lakomázni, az egybegyűltek a jó hangulat mellett kemencében sült kolbásszal és szalagos fánkkal zárták a farsangot.

Temerin
farsang
farka
tájház
elűzni
tél
néphagyomány
bőgőtemetés
tuskóhúzás

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.