Ugrás a tartalomra

Udvarnokon megtartották a Szűcs Imre Gyermekvers- és prózamondó Versenyt

2017.11.04
17:27
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
Csaknem ötven általános iskolás gyerek lépett fel ma a Szűcs Imre Gyermekvers- és prózamondó Versenyen, melyet Udvarnokon, a költő szülőfalujában tartottak meg.

Ez az egyetlen magyar jellegű rendezvény az ezer lakosú közép-bánáti faluban. Az eseményen bemutatták a Fórum kiadványait is.

Az udvarnoki Szent Száva Általános Iskolában már nincs magyar tannyelvű oktatás. Pedig az ezer lakosú közép-bánáti faluban négyszáz magyar él. Az utóbbi években az iskola ad otthont a Szűcs Imre Gyermekvers- és prózamondó Versenynek. Sok gyereknek ez az első fellépése, de vannak visszajárók is.

Csíszár Richárd, Muzslya: „Elsős vagyok és még soha nem voltam ilyen szavalóversenyen. Nagyon izgulok.”

Tamás Gabriella, Tiszakálmánfalva: „Második osztályban voltam itt először Udvarnokon, akkor második helyezést értem el. Emlékszem, hogy a Fogadalmat szavaltam. Azóta is minden lehetséges szavalóversenyen részt veszek.”

A korábbi években a gyerekek vajdasági magyar költők gyermekekhez írt verseit szavalták, az idén először léptek fel prózamondók is. Molnár Krekity Olga, a zsűri elnöke: „Minden évben javul a színvonal, és ez természetesen annak köszönhető, hogy vannak visszatérők, akik mindig a kapott utasítások, tanácsok, hozzászólások révén javítják a gyerekek munkáját és igyekeznek felzárkózni.”

Tizenhárom településről érkeztek a versenyzők, akiket 32 pedagógus készített fel. Nagy Magdolna, felelős szerkesztő, Jó Pajtás gyermeklap: „A Jó Pajtás hetedik Szűcs Imre Gyermekversmondó és prózamondó versenye nem azt mutatja, hogy fogynának a gyerekek. Ellenkezőleg, tudjuk tartani a szintet. Úgy tűnik, hogy a 44-es létszám, ahányan az idén megjelentek a versenyünkön, azért tükrözi azt, ami a korábbi években kialakult.”

Ennek ellenére visszaesés tapasztalható a faluban. Megszűnt a magyar oktatás, kevesebb a gyermek, gyenge az egyesületi munka. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Hét éve lassan, hogy nincs magyar nyelvű oktatás. Hét éve van ez a rendezvény is, amely valamiképpen visszacsempészi a magyar szót és a magyar kultúrát, illetve Udvarnokra irányítja a figyelmünket.”

A rendezvény megálmodója Pál Károly is figyelemmel kíséri a versenyt. „Úgy érzem, hogy ez a rendezvény segíteni fogja azt, hogy Udvarnok újra talpra álljon. Hiszen élnek itt magyarok és gondolom, hogy a szomszédos Tordával közösen sikerül újraindítani azt, ami valamikor itt volt. A mi érdekünk, a magyarok érdeke, hogy legyen magyar oktatás.”

A korcsoportonkénti legjobbak: Csíszár Richárd – Muzslya, Berec Anett – Zenta, Szabó Rebeka - Topolya és Kormányos Ákos - Muzslya, valamint Sziveri Emese - Muzslya és Forró Dániel - Tiszakálmánfalva. A verseny fődíját az óbecsei Kákonyi Balázs kapta.

Udvarnok
Szűcs Imre Gyermekvers- és prózamondó Verseny
Jó Pajtás gyermeklap

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű