Ugrás a tartalomra

Ugrott a csizma, perdült a szoknya Magyarcsernyén

2023.06.03
15:47
2023.06.03
16:46
Forrás
Pannon RTV
Magyarcsernye központja már a délelőtti órákban megtelt népviseletbe öltözött fiatalokkal. Az 59. Gyöngyösbokrétára több száz fellépő érkezett Vajdaság minden tájáról.

Az ünnepség a Szent Ágota Szűz és Vértanú római katolikus templomban ünnepi áhítattal és a fesztivál részvevőinek és lobogójának a megáldásával kezdődött. Az áhítatot Csipak Csaba plébános vezette. A szertartás után a fesztivál egyik látványos része, a népviseletbe öltözött fellépők menettánca következett, akik a falu főutcáján átvonultak a községháza előtt felállított nagyszínpadig.

Tóth László, tanácselnök, Magyarcsernye HK: „Fogyatkozó a közösségünk, alig számlálunk ezer lelket a kis falunkban, de ahogy az előbb is említettem, sok önkéntesünk van és amit még hozzá szeretnék tenni, hogy sokan jelezték, akik elköltöztek a falunkból, évek óta már nem élnek itt, csak vendégeskedni jönnek haza, hogy kérdezték, hogy mikor van a Gyöngyösbokréta és a Durindó, mert úgy szeretnék a szabadságot kivenni.”

A megnyitó vendégei között volt többek között Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke mondott ünnepi köszöntőt.

„A Gyöngyösbokréta az egyik leggazdagabb és legszebb rendezvényünk. Amíg itt, Magyarcsernyén, a Vajdaságban látható az, hogy mennyi résztvevő van és milyen szépek. És a szemeikben, a mosolyaikban ott van a láng és érzik, hogy ezt tovább kell adni, addig biztosak lehetünk benne, hogy egy szép jövő vár ránk és évtizedek múlva is itt a szülőföldünkön megmaradunk egy kitartó, élni akaró, reménnyel teli közösségként.”

A házigazdák részéről Hódi Judit, a 75 éves Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke szólt a résztvevőkhöz. A hatvan tagú intézménynek három tánccsoportja, két citeracsoportja van, de van asszonykórusuk, és zenekaruk is.

„Nagy öröm számunkra, hogy elsőként rendezhetjük meg a Gyöngyösbokrétát és a Durindót. Az egész falu lázban ég, mindenki szeretne segíteni, mert több mint kétszáz önkéntesünk van, amit úgy gondolok, hogy még egy településen se volt ennyi önkéntes és nagyon örülünk, hogy mindenki szeretne segíteni, hogy mindenki szívén viseli a falu sorsát, hogy szeretné, hogy jó sikerülne ez a fesztivál.”

A szervezők nagy örömére a Gyöngyösbokrétán az idén újra felléptek a muzslyai, a hertelendyfalvi és a doroszlói néptáncosok.

Gellér Enikő, a doroszlói Móricz Zsigmond MME ifjúsági néptánccsoportjának vezetője: „Nagy örömmel veszünk részt idén újra a Gyöngyösbokréta fesztiválon. A tavalyi évben nem tudtunk részt venni. A covid megmutatkozott a falu életében is. De újult erővel, egy lakodalmas koreográfiát hoztunk idénre. Úgyhogy remélem, hogy a közönségnek is el fogja nyerni a tetszését. Ezen felbuzdulva, hogy újraszerveztük a csoportot. felvettünk kicsiket, idősebbeket egyaránt. Tehát az egész falu népe beletette az akaraterejét abba, hogy ez a mai fellépés megvalósuljon.”

A szervezők örömmel fogadták el a magyarcsernyeiek kezdeményezését a rendezvény megszervezésére.

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke: „Úgy érezte a Szövetség, mind az Intézet és maga a Fesztiváltanács, hogy a mi részünkre megtiszteltetés, hogy egy ilyen közösségnek az álma megvalósítása mellé mi is oda tudunk állni. Tudunk segíteni abban, hogy ez létrejöjjön. Itt a Bánságban, itt egy olyan településen, ahol tudjuk jól, hogy mekkora a magyarságnak a lélekszáma. Ha belegondolunk abba, hogy ez a település a rendezvényre 190 önkéntest adott, akkor azt hiszem, hogy nem kell mást elmondanunk.”

A Gyöngyösbokréta után, vasárnap a Durindót tartják a bánáti településen, ekkor nem a táncé, hanem az éneké lesz a főszerep.

Gyöngyösbokréta
Magyarcsernye
néptánc
népviselet

Most

16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.