Ugrás a tartalomra

Ugyanott, csak hatvan évvel később

2012.09.22
19:43
Akkor tudjuk igazán magunkénak érezni a kultúránkat, ha rendszeresen találkozunk, együtt táncolunk, énekelünk
Akkor tudjuk igazán magunkénak érezni a kultúránkat, ha rendszeresen találkozunk, együtt táncolunk, énekelünk. Ezt a 19. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok fellépői mondták. Az 1952-ben megrendezett palicsi Magyar Ünnepi Játékokra emlékeztek a résztvevők. 60 év után újra Palics adott otthont a játékoknak. A fellépők a palicsi Víztoronynál gyülekeztek, innen indult ugyanis a felvonulás a gombosiak vezetésével. Palicsi Magyar Ünnepi Játékok – ez volt a neve annak a rendezvénysorozatnak, amelyet hatvan éve a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség jogelődje, a Vajdasági Magyar Kultúrszövetség szervezett meg. Találkozási és fellépési lehetőséget biztosított a vajdasági magyar alkotóknak. Gombos a kezdetek óta részt vett a játékok szervezésében. Most is szívesen jönnek.



„Akkor tudjuk igazán a magunkévá a munkánkat, ha találkozunk, ilyen a Gyöngyösbokréta, az Ünnepi Játékok, bármi olyan rendezvény, ahol összejövünk, találkozunk mi, vajdasági egyesületek” – hangsúlyozta Klenanc József, a gombosi Ady Endre Művelődési Egyesület alelnöke. A vajdasági néptáncosok azt mondják, a népi értékek ápolása segít abban, hogy tudjuk, honnan származunk, büszkék legyünk arra, ami a miénk. Szécsi Zsolt horgosi koreográfus azt mondta: „A mai világban, én ezt úgy hívom, hogy »elamerikásodás«, amikor divatoknak hódolunk, és elfeledjük a létünket, elfeledjük hova tartunk. Ezek a dalok, táncok apáról fiúra szállnak, ez a miénk, nem veheti el senki.” A Magyar Ünnepi Játékok 60. évfordulója tiszteletére közös emlékfát ültetett Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke a Vigadó előtt.
felvonulás
ünnepi játékok

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.