Ugrás a tartalomra

Új előadással készül a Nyári Mozi Színházi Közösség

2020.11.11
12:04
2020.11.11
15:28
Forrás
Pannon RTV
Csodálatos hétköznapok címmel Mallász Gitta Az Angyal válaszol című dokumentumát viszik színpadra Döbrei Dénes rendezésében. A történet az 1940-es években játszódik.

Négy fiatal művész, Straussz Lili, Dallos Hanna, Kreutzer József és Mallász Gitta 88 alkalommal beszélgetett egy angyallal, 1943-ban. A résztvevők közül csak Mallász Gitta élte túl a második világháborút. Ő volt az, aki ezeket a beszélgetéseket lejegyezte, majd évtizedekkel később dokumentumként ki is adták. Oláh Tamás, dramaturg: „Egyáltalán nem dráma ez a szöveg, egyáltalán nem regény, nem hanem egy nagyon sűrű gondolati szövet, amelyet az előadásban valahogyan megpróbálunk átélhetővé tenni. Ez több száz oldalon keresztül folyik. Az előadásban, ha most belegondolok, körülbelül 10-15 sor hangzik el belőle, és ez is énekbeszédszerűen, illetve dalban.”

A próbafolyamat egész nyáron tartott. A színészek, Ábrahám Máté, Pámer Csilla, Varga Heni, Verebes Andrea és Nagy Karina több napra elvonultak. Nagy Karina, színész: „Ezekben az elvonulásokban tulajdonképpen együtt éltünk, együtt léteztünk, csináltunk hétköznapi dolgokat is, de közben folyamatosan ezzel a szöveggel foglalkoztunk. Tulajdonképpen ezekből az együttlétekből, találkozásokból született meg ez az előadás.”

Döbrei Dénes rendezésében mutatják be a darabot, ami eredetileg nem színpadra íródott. Franciaországban került a kezébe a magyar kiadású dokumentum. Azóta foglalkoztatta a történet, hogy hogyan lehetne színpadra vinni. „Szinte az egész előadás egy tekintetben fog lezajlani, amikor Gitta visszatekint, és ott látja a barátait, akik nem hagyják el, vele maradnak olyan helyzetben, amikor az életükről van szó. Ez ugyanis a második világháborúban történik, és a Gittának a barátai, Hanna, Lili és József zsidók voltak, és mind a hármukat deportálták, és nem is tértek vissza.”

A bemutató november 14-én, szombaton lesz a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel legfeljebb 30-35 néző vehet részt az előadáson.

Nyári Mozi Színházi Közösség
Kosztolányi Dezső Színház
Csodálatos hétköznapok
színház
előadás
bemutató
Az Angyal válaszol
Döbrei Dénes
Nagy Karina

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.