Ugrás a tartalomra

Új filmeket mutattak be a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából

2022.10.13
20:37
Forrás
Pannon RTV
Október 13-a a vajdasági magyar mozgókép napja annak emlékére, hogy Lifka Sándor 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Szabadkán az első filmszínházat.

Több új filmet is bemutattak a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából ma este, a filmvetítések pénteken is folytatódnak. A rendezvényen a Pannon RTV berkeiben készült több filmet is bemutatnak. A Magyar Nemzeti Tanács 2005-ben hozott határozatot a helyi magyarság jeles napjairól, ezek között kapott helyet a mozgókép napja.

Antika egy halmozottan hátrányos helyzetű fiatal férfi Kishegyesről, akinek nagyon hányattatott sorsa és nagyon nehéz gyermekkora volt. A filmet az ihlette, hogy szeret szavalni, ami azért különösen érdekes, mert Antika nem tud sem írni, sem olvasni - mesélte a portréfilm egyik alkotója, Herczeg Zsolt. „A film ennek a történetnek az alapjára épül. Tulajdonképpen az ihletett meg bennünket, hogy egy olyan személy, aki sem írni, sem olvasni nem tud, mégis a versekben talál egyfajta menekvést, ebben találja meg önmagát. Tulajdonképpen erről is szól a film, illetve az ő életéről is egy kicsit. Egy olyan fiatal fiúról van szó, aki nem kapott talán elég szeretetet, elég törődést és emiatt is érdekes az ő története, illetve, hogy tényleg ebben találja meg önmagát, a szavalásban.”

Szalonspicc. Agárdi Gábor novellasorozatának egy részét mozgóképesítették. A történet egy franciaországi kávéházban, egy fiktív helyszínen játszódnak. Miskolci Rolland rendezésével, Nagy Gergely és Varga Olga közreműködésével életre keltették a szereplőket. Agárdi Gábor, a film szövegírója: „Mindenképp ez egy visszaigazolás, hogy az, amit dolgoztunk, az amibe energiát fektettünk, az megtérült. Már a Göcsej Filmszemlén voltunk második díjasok, abban a bizonyos saját kategóriájában. Óriási megtiszteltetés volt és az, hogy szabadkai, vajdasági közönségnek bemutathatjuk, az egy feledhetetlen élmény. Valahol erre gondoltunk a többiekkel, hogy egyszer milyen jó lenne, hogyha egy vajdasági moziban, moziteremben be lehetne mutatni és most, hogy ez megtörténik a szabadkai Lifka Art Moziban, ez egy óriási élmény.”

Vajdaság hat városában: Magyarkanizsán, Szabadkán, Zentán, Topolyán, Újvidéken és Zomborban kerül sor a filmvetítésekre. Az érdeklődők a két nap alatt megismerkedhetnek a legújabb, vajdasági magyar alkotók által készített filmekkel. Fejős Csilla három filmjét is levetítették. Szerémi borvidék, Bácsi királyi és érseki lovagvár, valamint az Aracsi pusztatemplom címmel. Fejős Csilla, alkotó: „Én úgy érzem, hogy ezek az épület romok, hiszen a Bácsi vár és az Aracsi pusztatemplom is az, nagyon fontos számunkra, hiszen nem csak kő és tégla, hanem benne van, nem csak a mi, hanem az elődeink története, bánata, pillanata, életének taposó pontjai is és ez nem egy légüres térbe épült várak, templomok, hanem a múlt és a történelem által átitatott téridőbe épített építmények, amelyek rólunk szólnak, jeleket hagynak, hogy kik vagyunk és hogy hova tartunk.”

Pénteken 18,30-től Lavro Ferenc Arcélek - Vajdasági Triptichon című dokumentumfilmjét, valamint Csubrilo Zoltán, Iván Attila és S. Gordán Klára filmjeit is láthatja a közönség. A filmvetítésekre a belépés díjtalan.

vajdasági magyar mozgókép napja
Herczeg Zsolt
Agárdi Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.