Ugrás a tartalomra

Új módszerek a néptáncoktatásban

2018.10.14
15:10
2018.10.14
16:05
Forrás
Pannon RTV
Egynapos módszertani képzést tartanak néptáncoktatóknak ma Bácsfeketehegyen.

A képzési napot a budapesti Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen szervezte meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Mintegy harminc, zömmel Tisza-menti néptáncoktató vesz részt az egynapos módszertani képzésen, amelyet a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban szerveztek meg.

Forgós-forgatós táncok metodikája a tananyag a foglalkozáson, amelyen nemcsak a szűken vett módszertani elemek kifejtésével foglalkoznak, hanem magával az oktatás átalakulásával is. Lévai Péter, a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa, feleségével, Anitával segít a vajdasági csoportvezetőknek.

Lévai Péter, adjunktus, Magyar Táncművészeti Egyetem, Budapest: „Azt gondolom, hogy a nézőpontváltással kell kezdeni, illetve azt hozzá kell tenni, hogy itt a Vajdaságban elég sokan vannak, akik elvégezték a Táncművészeti - annak idején - Főiskolának a tanári képzését, tehát sokan vannak, akik jól jó módszerrel oktatnak. Nyilván ezeket mindig lehet frissíteni, és azt gondolom, hogy a szemléletváltásnak a megerősítése az, aminek elsősorban jelentkeznie kell a mai nap.”

A budapesti Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület anyagilag járult hozzá a rendezvényhez.

Sikentáncz Szilveszter, elnök, Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, Budapest: „Az Örökség Egyesület fontosnak érzi a határon túli magyarokkal való kapcsolattartást, és azt a segítséget, amivel az ő munkájukat tudjuk segíteni. Én azt gondolom, hogy minimális ráfordítással, ezt ki lehet bátran mondani, egy ilyen nagyon szép hétvégi és nagyon hasznos hétvégi továbbképzést lehet létrehozni.”

A VMMSZ és a VMMI két módon serkenti a vajdasági néptáncoktatást: táncházakkal, valamint néptáncoktatói képzésekkel.

Brezovszki Roland, szakmunkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „A Művelődési Szövetség tavaly októberben feltérképezte a vajdasági néptáncosok adatbázisát, és több mint háromezren vagyunk, ehhez kellenek oktatók, és nem titkolt célunk, hogy a képzésre, az oktatásra menjünk rá, és hogy minél több oktatót neveljünk ki.”

A régiós képzési napok másik állomása Szentmihály volt.

Bácsfeketehegy
néptánc

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.