Ugrás a tartalomra

Új szellemi híd épül Újvidék és Budapest között

2022.07.02
13:05
2022.07.02
15:49
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták az Új szellemi híd: Újvidék-Budapest című kötetet, amely szerkesztői Bordás Győző és Vujicsics Marietta. A hatnyelvű kiadvány 22 Újvidékhez és 22 Budapesthez kötődő költő verseit tartalmazza.

 A bemutatót a Duna-parton, a Horgászszigeten tartották.

Az Újvidék-Temesvár és Újvidék-Pozsony reláció után ez a kötet az Új szellemi híd sorozat legfrissebb kiadványa.

Vujicsics Marietta, szerkesztő: „Amikor Bordás Győző kolléga felkért engem, akkor én fantasztikusan boldog voltam, mert én világéletemben, vagyis több mint 17 évig szerkesztő voltam, nemcsak műfordító, hanem szerkesztő is. Tehát én belecsöppentem újból abba az igazi feladatba, ami az enyém, és olyan lelkesedéssel csaptam bele, hogy körülbelül már egy hónap múlva láttam, hogy kik lesznek a kötetben.”

A kötet 22 újvidéki és 22 budapesti kortárs költő két-két versét tartalmazza eredetiben és fordításban. A 22-es szám nem véletlen, mivel Újvidék idén Európa kulturális fővárosa.

Bordás Győző, szerkesztő: „Nehéz lefordítani a verseket, tehát nem erőltettük a dolgokat, hanem, ahol az átköltések, úgy éreztük, hogy minőségi színvonalat hoznak, azokat szerkesztettük be a kötetbe. Úgyhogy itt tulajdonképpen 44 költő mintegy 80-90 verse található meg ebben a szép, multikulturális kötetben, nyugodtan nevezhetem így, mert azt hiszem, hogy ilyen könyv, hogy öt nyelven és hat írásmódban, ilyen még nem nagyon született a Vajdaságban.”

A rendezvény a Perpetuum Mobile Irodalmi Fesztivál keretében került megrendezésre, a kötet pedig az Újvidéki Írók Egyesületének kiadásában jelent meg.

Új szellemi híd: Újvidék-Budapest
szellemi híd
Újvidék
Budapest
Bordás Győző
Vujicsics Marietta
Perpetuum Mobile Irodalmi Fesztivál
Újvidéki Írók Egyesülete

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.