Ugrás a tartalomra

Újra magyar szó hallatszott az udvarnoki iskolában

2018.11.10
16:28
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Negyven vajdasági általános iskolás gyerek lépett fel a Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyen, melyet Udvarnokon, a költő szülőfalujában tartanak, immár nyolcadik éve.

Újra magyar szó hallatszott az udvarnoki Szent Száva Általános Iskolában, ahol már néhány éve megszűnt a magyar tannyelvű oktatás, ugyanis az iskola adott otthont a versenynek. Pál Károly, ötletgazda: „Ha az ötlet nem lett volna jó, akkor ma itt nem lenne versmondó verseny. Tehát, ez egy olyan esemény, amelyre az emberek készülnek, amelyre a tanárok készülnek, gyermekek készülnek, és eljönnek ide Udvarnokra, ahol nagyon nagy veszélyben van a magyar nyelv, és magyar verseket mondanak.”

A gyerekek négy korcsoportban, vajdasági magyar költők verseit szavalták. Horváth Kinga, Samu Mihály Á.I., Óbecse: „Fenyvesi Ottó: Csak annyit írjon című verset szavalom. Egy nagyon kicsikét izgulok, de ez majd el fog múlni, hogyha kiállok a színpadra.

A rendezvénynek vannak visszajáró fellépői is. A muzslyai Kormányos Ákos idén harmadszor lépett fel: „Én itt szeretek szavalni. Kosztolányi Dezsőnek A Kalap című versét hoztam. Először úgy volt, hogy egy prózát mondok, de az nekem nem tetszett annyira és ezért ezt a verset választottam.”

A rendezvény vendége Csík Mónika költő volt, aki bemutatta a Szekrénylakók című kötetét: „Sokszor gyerekek tőlem is választanak verset. És érdekes lenne megmutatni nekik, hogy vannak élő költők, akik akár el is jöhetnek és meg is hallgathatják az ő produkciójukat. Tehát egyfajta író-olvasó minitalálkozóra gondoltunk.”

Tizenhat településről érkeztek versenyzők. Nagy Magdolna, felelős szerkesztő, Jó Pajtás gyermeklap: „Idén is negyven jelentkezőnk volt, ami a tavalyi és a korábbi évek átlagához egészen elfogadható. Szóval, nem érezzük azt, hogy kevesebb lenne a versmondó. Sőt, a színvonal egyre növekvő tendenciát mutat.”

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség fontosnak tartják a rendezvényt és igyekeznek hozzájárulni sikeréhez. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Nagy öröm az, hogy a Bánságban mennyi tehetség tud megmutatkozni, és mekkora pedagógusi, szülői és versfelkészítői munka van mindez mögött. Mekkora alázat és mekkora öröm a szőlő részéről, a tanár részéről, a gyermek részéről.”

A szervezők azt remélik, hogy jövőre Udvarnokon emléktáblát avathatnak majd Szűcs Imre szülőházán.

Udvarnok
Szűcs Imre
versmondó verseny
Pál Károly
Csík Mónika

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.