Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Újrakezdhetik a munkát a kulturális intézmények

2020-04-24
15:01
2020-04-24
17:09
Forrás
Pannon RTV
A minisztérium ajánlását követően a héten Újvidéken is elkezdhettek dolgozni a kulturális intézmények.

Egyesek azonnal meg is nyitották kapuikat a látogatók előtt, de vannak olyanok is, akik korainak tartják még a működést.

A Szerb Matica Galéria április 22-én nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt, akik a galéria tárlatának egyelőre csak egy részét látogathatják.

Egészen pontosan az Itália ihletésében nevű tárlat lett újra látogatható, amely a rendkívüli állapot bevezetése óta digitálisan is megtekinthető volt a galéria honlapján. A kiállítást keddtől péntekig minden nap 10 és 16 óra között tekinthetik meg az érdeklődők, betartva az előírásokat.

Jelena Ognjanović, kurátor, Szerb Matica Galéria: „A galéria bejáratánál a látogatóknak fertőtleníteniük kell magukat, tartaniuk kell bent az előírt távolságot egymás között, kesztyűt és maszkot kell viselniük, vagyis betartani az egészségügyi intézmények ajánlásait, és megtenni mindazt, amit mindannyiunknak szükséges a fertőzés terjedésének megállítása érdekében. A galéria tehát dolgozik, de egy kicsit megváltozott körülmények között.”

A Vajdasági Múzeum egyelőre még nem nyitja meg a kapuit a látogatók előtt. A vezetőség most még kockázatosnak tartja a látogatók beengedését, az épület ugyanis túl nagy, ezért nagy erőfeszítéseket venne igénybe annak napi többszöri fertőtlenítése is.

Tijana Stanković Pešterac, megbízott igazgató, Vajdasági Múzeum: „Mivel a tárlatunk jól széthelyezett, így lenne rá lehetőség, hogy néhány ember egyszerre bent tartózkodjon abban a térségben, de teljesen világos, hogy a csoportos látogatások, illetve egyszerre sok látogató számára még egy ideig nem nyithatnak meg a múzeumok. Amint az élet normalizálódik az országban, mi is meg tudjuk majd nyitni a múzeum kapuit a látogatók előtt.”

Újvidéken a színházakon kívül minden kulturális intézmény elkezdheti a munkát, betartva az előírásokat – ezt Miloš Vučević, a város polgármestere is megerősítette.

Miloš Vučević, polgármester, Újvidék: „A kulturális intézmények a színházakon kívül mind megkapták, hogy dolgozhatnak. Tehát minden kulturális intézmény, a múzeumok, a levéltárak, a Műemlékvédelmi Intézet, a kultúrközpont, azzal, hogy nem szervezhetnek olyan előadásokat, amelyek sok ember összejövetelét eredményeznék. Tehát az Ifjúsági Színházon és az Újvidéki Színházon kívül mindenki dolgozhat.”

A polgármester egyebek mellett az óvodák figyelmét is felhívta arra, hogy készüljenek az újranyitásra, mivel az napokon belül bekövetkezhet.

Miloš Vučević
Újvidék
Szerb Matica
kiállítás

Most

08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.