Ugrás a tartalomra

Újrakezdhetik a munkát a kulturális intézmények

2020.04.24
15:01
2020.04.24
17:09
Forrás
Pannon RTV
A minisztérium ajánlását követően a héten Újvidéken is elkezdhettek dolgozni a kulturális intézmények.

Egyesek azonnal meg is nyitották kapuikat a látogatók előtt, de vannak olyanok is, akik korainak tartják még a működést.

A Szerb Matica Galéria április 22-én nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt, akik a galéria tárlatának egyelőre csak egy részét látogathatják.

Egészen pontosan az Itália ihletésében nevű tárlat lett újra látogatható, amely a rendkívüli állapot bevezetése óta digitálisan is megtekinthető volt a galéria honlapján. A kiállítást keddtől péntekig minden nap 10 és 16 óra között tekinthetik meg az érdeklődők, betartva az előírásokat.

Jelena Ognjanović, kurátor, Szerb Matica Galéria: „A galéria bejáratánál a látogatóknak fertőtleníteniük kell magukat, tartaniuk kell bent az előírt távolságot egymás között, kesztyűt és maszkot kell viselniük, vagyis betartani az egészségügyi intézmények ajánlásait, és megtenni mindazt, amit mindannyiunknak szükséges a fertőzés terjedésének megállítása érdekében. A galéria tehát dolgozik, de egy kicsit megváltozott körülmények között.”

A Vajdasági Múzeum egyelőre még nem nyitja meg a kapuit a látogatók előtt. A vezetőség most még kockázatosnak tartja a látogatók beengedését, az épület ugyanis túl nagy, ezért nagy erőfeszítéseket venne igénybe annak napi többszöri fertőtlenítése is.

Tijana Stanković Pešterac, megbízott igazgató, Vajdasági Múzeum: „Mivel a tárlatunk jól széthelyezett, így lenne rá lehetőség, hogy néhány ember egyszerre bent tartózkodjon abban a térségben, de teljesen világos, hogy a csoportos látogatások, illetve egyszerre sok látogató számára még egy ideig nem nyithatnak meg a múzeumok. Amint az élet normalizálódik az országban, mi is meg tudjuk majd nyitni a múzeum kapuit a látogatók előtt.”

Újvidéken a színházakon kívül minden kulturális intézmény elkezdheti a munkát, betartva az előírásokat – ezt Miloš Vučević, a város polgármestere is megerősítette.

Miloš Vučević, polgármester, Újvidék: „A kulturális intézmények a színházakon kívül mind megkapták, hogy dolgozhatnak. Tehát minden kulturális intézmény, a múzeumok, a levéltárak, a Műemlékvédelmi Intézet, a kultúrközpont, azzal, hogy nem szervezhetnek olyan előadásokat, amelyek sok ember összejövetelét eredményeznék. Tehát az Ifjúsági Színházon és az Újvidéki Színházon kívül mindenki dolgozhat.”

A polgármester egyebek mellett az óvodák figyelmét is felhívta arra, hogy készüljenek az újranyitásra, mivel az napokon belül bekövetkezhet.

Miloš Vučević
Újvidék
Szerb Matica
kiállítás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.