Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Újvidék mától Európa Kulturális Fővárosa

2022.01.13
13:17
2022.01.13
18:02
Forrás
Pannon RTV
A címátvételhez kötött program ma este kezdődik, átadják Európa Kulturális Fővárosának jelképes kulcsát. Az eseményt a Pannon TV műsorán is követhetik.

Január 13-ától a szerbiai Újvidék hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosa 2022-ben. Vajdaság tartományi székvárosában a címév folyamán 1500 kulturális eseményen 4000 szerbiai és külföldi művész fog szerepelni. A program narratívája az "Új hidakért" jelmondatra épül, amely az együttműködések hídjainak kiépítését jelképezi egyének, szervezetek, intézmények és régiók között.

Négy programhíd lesz, Szivárvány, Szabadság, Szeretet és Remény néven, amelyek különféle univerzális és aktuális témákat fognak feldolgozni, előtérbe helyezve a város történetét és multikulturális karakterét. A program keretében számos kulturális állomást is létesítettek, amelyek célja, hogy helyet kapjon a számos esemény, és megmaradjon az elkövetkező években is az alkotóknak, előadóknak, közönségnek.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 1985-ben vezették be, és azóta 62 város viselte. Idén Újvidék mellett a luxemburgi Esch és a litván Kaunas viseli a címet, 2023-ban pedig Veszprém az egyik várományosa.

Újvidék 2022 - Európa kulturális fővárosa
Újvidék

Most

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.