Ugrás a tartalomra

Ünnepelt Hertelendyfalva

2023.09.25
13:11
2023.09.25
19:40
Forrás
Pannon RTV
A református templom felszentelésének és a bukovinai székelyek e tájra való telepítésének évfordulóját ünnepelte a közösség Hertelendyfalván.

A helyi református templomot a mellette lévő szlovák evangélikus templommal együtt 1902-ben szentelték fel szeptember utolsó vasárnapján, egy napon. Azóta kirváj napját faluünnepként éli meg e többnemzetiségű közösség. Idén a bukovinai székely reformátusok a templomi ünnep alkalmával az Al-Dunához való telepítés 140 éves évfordulójára is emlékeztek.

A hertelendyfalvi református templom felszentelése óta 121 év telt el. A kirváj napjaként ünnepelt évfordulóra minden évben hazalátogatnak olyan személyek, akik az elmúlt évek során másfele élnek és dolgoznak. Mizsdáló András kisgyermekként került Hertelendyfalvára és ifjúkoráig itt élt tanító édesanyjával. A gyermekkori baráti kapcsolatok azóta is tartanak, és visszavonzzák e közösségbe.

Mizsdáló András, Zenta: „Nagyon szép hagyomány és örülök, hogy a szlovák és a magyar helyi lakosoknak megvan ez az ünnepsége és még él. Ennak örülök legjobban. Minden évben visszajárok erre az ünnepségre, mert nagyon szép tartalommal van megtöltve.”

Az úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentiszteletet a kettős évforduló jegyében tartották meg. A bukovinai székelyek idetelepítése óta 140 év telt el. E kis népcsoport azóta is megőrizte nyelvét, hagyományait és szokásait. Lőcsei Antal, presbiter, mesemondó, Wass Albert üzenetével méltatta az ünnepet.

„Szóval, az utánunk jövő nemzedéknek szólott, hogy azért álljanak oda a hátunkhoz, s ha fogyunk, akkor vegyék át. Hát, hogy ez mennyire sikerül, én szeretném, hogy részben bár sikerüljön, de mi tagadás, egyre kevesebben vagyunk a templomban. Ez nem jó jel, de hátha lesz valahogy. A jó Isten megsegít!”

Az istentisztelet befejeztével a hertelendyfalvi református közösség tagjai a helyi temetőben megkoszorúzták Thomka Károly telepítőlelkész sírját. Halász Béla helyi református lelkész méltatta elődje munkáját és elmondta, hogy példát lehet venni az ősök életéből.

„Mind a telepítés, maga a templom építése is egész bizonyos, hogy a telepítőlelkésznek a szorgalma ott volt, akarata ott volt. Ott voltak a hívek, akik buzgók voltak és így, ma van templomunk, van gyülekezetünk. A fiataloknak nagy szüksége volna, hogy egy kicsit több buzgóság legyen bennük, több kitartás, mert nehéz időket élünk.”

A gyülekezeti tagok virágcsokrot helyeztek el Kocsis Antal volt helyi lelkész sírjánál is, aki majd ötven éven át szolgált e gyülekezetben.

Hertelendyfalva
Halász Béla
Lőcsei Antal

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.