Ugrás a tartalomra

Ünnepélyes keretek között átadták a Zentai Magyar Kamaraszínház új kamaratermét

2017.10.19
23:12
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
A színészek ezentúl sokkal szebb, technikailag fejlettebb körülmények között próbálhatnak, a színházkedvelők bensőségesebb hangulatban élvezhetik majd az előadásokat.

A megnyitón jelen volt Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója is.

Az átadóünnepség az ünnepi beszédekkel kezdődött. Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta: a Magyar Kormány kiemelten foglalkozik a határon túli magyar területek kultúrájának fejlesztésével és támogatásával. „Az elmúlt három évben több, mint 30 millió forinttal támogattuk a Zentai Kamaraszínházat, ebbe benne foglaltatik a működésre szánt támogatás is, illetve a Kamaraszínháznak a felújítása. Örülünk annak, hogy negyedik színházként létrejött ez a társulat. Mindig is elmondható volt a vajdasági magyarságról az, hogy nagyon erős a kulturális élete, és ebben kiemelkedő szerepe volt mindig a színjátszásnak.”

Az ünnepi beszédek után egy különleges koprodukcióban készült előadást láthatott a közönség. A budapesti Nemzeti Színház, a soproni színház, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínház produkciója, a Ha mi holtak feltámadunk címmel kápráztatta el az új teremben összegyűlteket, a főszerepben Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színésszel.

A Tisza-parti városban egy újabb fejlesztés valósult meg, amelynek köszönhetően sokkal jobb és minőségibb körülmények teremtődtek mind a színészeknek, mind pedig a színházkedvelőknek. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, a színházi élet felpezsdülésével a Tisza-parti magyarság identitása is erősödik. „Ez a közönség megérdemelte ezt a teret is, a nagyobb teret is, és minden olyan fejlesztést, amelyben a magyar szó, a magyar művészet, a magyar érték, a magyar színjátszás minden hagyománya, amely ezen a tájon mindig annyira híres és neves volt, életre kelhet, jövőt építhet és fiataloknak kedvet adhat ahhoz, hogy magyarul beszéljenek, a magyar nyelvet szeressék, és ha a Jó Isten úgy akarja, akkor színészekké váljanak.”

Azzal, hogy az új terem elkészült Vatai István tervei alapján, egy álom vált valóra Zentán. A kamaraterem technikailag fejlettebb, és kialakításával már egy több éve dédelgetett terv valósult meg – mondta Wischer Johann, az intézmény igazgatója.

Az új kamaraterem a Magyar Kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a zentai önkormányzat támogatásával valósult meg.

Zenta
Magyar Kamaraszínház
kamaraterem
Pásztor István

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.