Ugrás a tartalomra

Ünnepélyesen átadták a szabadkai Zsinagóga felújított épületét

2018.03.26
15:48
2018.03.27
10:47
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényen többek között jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Isak Asiel szerbiai főrabbi.

A felszólalók kiemelték: a kulturális hagyaték nem ismer határokat, a műemlékegyüttes nem csak Szabadka, Szerbia és Magyarország öröksége, hanem Európáé és az egész világé.
Ismét teljes pompájában tündököl a szabadkai Zsinagóga. A menórák fényei újra bevilágítják a belteret. Az ünnepség zsidó énekkel kezdődött. Török Noémi énekelte a magyar himnuszt. Majd elhangzott a szerb himnusz is.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök levélben gratulált a felújított épület átadásához.

A szabadkai zsidók a 20. század elején emelték fel az épületet, szerették a várost - majd a második világháborút követően már az épület mint egy idős édesanya állt, aki már csak szép emlékeiből táplálkozott - mondta beszédében Isak Asiel. A szerbiai főrabbi kiemelte, a Zsinagóga most a város, Szerbia, Magyarország, Európa és az egész világ öröksége, ismét megtelik élettel, örömmel.

Isak Asiel, szerbiai főrabbi: „Engedjék meg, hogy a zsidó közösség nevében megköszönjem a magyar kormánynak és természetesen a mi kormányunknak, hogy felismerték a Zsinagóga jelentőségét, és felújították alapjaitól kezdve. Most ismét megnyitja kapuit és ismét megtelnek padsorai, újra elhangzik a Shema Yisrael, a Tórát olvassák majd, és úgyszintén az emberek találkozóhelye lesz, minden jóakaratú emberé.”

Csodálatos hely Közép-Európa, a térség most legszebb arcát mutatja a világnak - kezdte beszédét Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök Szabadka ékkövének nevezte a Zsinagógát. Úgy fogalmazott, az átadással azt üzenjük, hogy ez az a világ, ilyen az az Európa, amelyben mi élni akarunk és meg is fogunk védeni.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Mi ebben az Európában tudjuk elképzelni a jövőnket, és természetesen ehhez az Európához és ehhez a jövőhöz tartozik az ortodox gyökerekkel rendelkező Szerbia is, akinek sürgetjük is az európai uniós tagságát. A szerbeknek már ott lenne a helyük közöttünk, ehhez kívánok Szerbiának és Vučić elnök úrnak sok sikert, Szabadka városának és a szabadkai zsidó közösségnek pedig azt kívánom, hogy töltsék meg élettel ezt a csodálatos épületet, hogy legyen még sok száz éven át a gyülekezés, az imádság, a tanítás és az emlékezés háza. Isten éltesse mindannyiunkat.”

Orbán Viktor támogatását külön megköszönte a felújításban Aleksandar Vučić. A szerb államfő óriási jelentőségű látványosságnak nevezte a műemlékegyüttest. Leszögezte, az összefogást, egymás kölcsönös megértését jelképezi a Zsinagóga felújítása.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Kívánom, hogy minél több zsidó éljen közöttünk, és összetartást kívánok mindannyiunk számára, zsidók, magyarok, szerbek és minden többi nemzet számára, éljen itt Szabadkán, és nem csak itt, összetartást kívánok. Még jobb baráti viszonyt Szerbia és Magyarország között, hiszem, hogy együtt ezt elérjük.”

Az átadás végén a Szól a kakas már című népdal hangzott el, amelyet a magyar nyelvterületen vegyes, magyar-héber szöveggel énekelnek az ünnepeken. A Magyar Kormány a belső helyreállításra, valamint a kerítés és az udvar rendezésére több mint 2 millió eurót biztosított. Szabadka önkormányzata is több éven keresztül támogatta a restaurálást. A homlokzat és a tetőszerkezet rendbe tétele tartományi és köztársasági támogatásokból valósult meg.

Zsinagóga
Szabadka
Orván Viktor
Aleksandar Vučić

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.