Ugrás a tartalomra

Ünnepi hét az Újvidéki Színházban

2019.01.16
19:47
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
45. születésnapját ünnepli január 27-én az Újvidéki Színház. Az évforduló alkalmából ünnepi hetet szerveznek, amely során több vajdasági társulat vendégjátékát is élvezheti majd a közönség.

Az Újvidéki Színház ünnepi hete az idén nagykorúvá váló Vajdasági Magyar Drámaíró Versennyel indul január 19-én. A megmérettetésen ez alkalommal a 30 évnél fiatalabb rendezőknek és íróknak adnak lehetőséget a bemutatkozásra a szervezők. Lénárd Róbert, művészeti vezető, Újvidéki Színház: „Egy kicsit ez a tizennyolcasnak is szól, tehát a nagykorúságot próbáljuk meg ellensúlyozni azzal, hogy telenyomjuk fiatalokkal. A másik oldalon pedig tényleg az történik, hogy Újvidék az Ifjúsági Főváros Európában ebben a pillanatban. Egy kicsit ennek az irányába is akartunk egy gesztust tenni. Nekem személy szerint is nagy örömömre szolgált, hogy fiatalokat felkérünk erre.”

Az idei verseny írói Fehér Miklós, Kocsis Árpád és Szalai Bence lesznek. A szövegeket Deli Szófia, Ricz Ármin és Tara Manić állítják majd színpadra. A produkciókat Hernyák György, Varga Tamás és Oláh Tamás értékeli majd. Az ünnepi héten számos vendégjátékra is sor kerül. Többi között a szabadkai Népszínház és a Kosztolányi Dezső Színház, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínház is elhoz Újvidékre egy-egy darabot.

Az Újvidéki Színház megalakulásának 45-dik évfordulóját szakmai sikerek is gazdagítják. A 2018-as év során ugyanis a társulat számos hazai és külföldi fesztiválon vett részt, amelyeken összesen 13 díjat sikerült begyűjteniük. Venczel Valentin, igazgató, Újvidéki Színház: „Kijelenthetjük, hogy az Újvidéki Színház az egyetemes magyar színjátszás nagyon fontos intézménye. Tehát az a teljesítmény, szakmai és etikai hozzáállás, amely az Újvidéki Színházban tapasztalható, az bizony feljogosította az intézményt arra, hogy egyenrangú és igen jelentős szegmensének tekintse magát az összmagyar színházi vonatkozásban is.”

Az ünnepi hét keretében sor kerül Antal Szilárd: A rejtett város című könyvének bemutatójára is. Január 27-én pedig, az intézmény születésnapján, a közönség a Tanyaszínház idei, Pé’z hova mész? című produkcióját láthatja majd.

Újvidéki Színház
Venczel Valentin
Lénárd Róbert

Most

21:49

Megszámolják az ürgéket

Országos Ürgelajstromot szervez ismét a magyarországi Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület április 20-27. között.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.