Ugrás a tartalomra

Útjára indult a Négyesfogat

2022.05.15
08:05
2022.05.15
19:37
Forrás
Pannon RTV
Az idei első állomás Kupuszina volt.

A több mint ötven éves hagyománnyal rendelkező rendezvénysorozatot rendhagyó módon a téli időszak helyett májusban szervezték meg a vírus-helyzet miatt egy év kihagyás után. A rendezvény továbbra is a fiataloknak biztosít bemutatkozási, találkozási és szórakozási lehetőséget és élteti a magyar hagyományokat. Az idei első állomás Kupuszina volt.

A kupuszinai színházterembe érkezett idén először a Négyesfogat a közönség nagy örömére.

Zsivu Rita, Kupuszina: "Azt várjuk, hogy nagyon jól fogunk szórakozni, mint eddig is és vártuk, szerintem igény van erre, erre a fajta előadásra."

A négy település fiataljainak fontos ez a találkozási lehetőség.

Péity Boglárka, Gombos: "Szeretnénk továbbvinni a hagyományt, ugyanis a négyesfogatnak nagyon nagy múltja van és persze szórakozni jöttünk, társalogni, barátkozni az ismerőseinkkel, jól érezni magunkat."

Ének és tánc, népmese tették színessé az egész estés programot. Az amatőr színjátszó csoportok vidám jelenetekkel, rövid darabokkal készültek.

Muskovity Károly, Gombos: "A saját közönségünknek saját darabok valók és egy ilyen ötlettel egy nagy álmunk válik valóra, mivel ezt a darabot mi írtuk, mi rendeztük és mi is adjuk elő. Egy korabeli, világháború előtti Gomboson játszódó történetet, persze fiktív alakokkal fogunk előadni, egy humoros jelenetről van szó, parasztos tájszólással fogjuk előadni."

A hagyomány szerint minden évben másik település a Négyesfogat házigazdája, idén Szilágyi került sorra.

Francia Fábián, Szilágyi: "Mi vagyunk a házigazda, ez annyit jelent, hogy mi állítottuk össze a műsort, nálunk van a záró, a negyedik falu mi vagyunk a sorban, mi adjuk át a zászlót és a végén szokott lenni egy kisebb agapé és azt mi rendezzük meg."

A több mint fél évszázados hagyománnyal bíró rendezvény célja a magyar kultúra megtartása és a közösségépítés a nyugat-bácskai szórványban.

Toldi István, a kupuszinai Petőfi Sándor ME elnöke: "Ezt a rendezvényt több mint ötven éve, 53 éve kitalálta a négy falu, hogy így összehozzák a fiatalságot, ismerkedjenek, azóta minden évben meg volt tartva, kivéve ez a vírushelyzet, ami beleszólt, nagy örömünkre folytatjuk tovább keményen, azt csináljuk, amit eddig is."

Május 20-án Doroszlón 20 órától, 21-én Gomboson 20 órától, majd május 28-án Szilágyin 18 órától láthatja a közönség a Négyesfogat előadását. A belépődíj 150 dinár.

Négyesfogat
előadás
Szilágyi
Kupuszina
Doroszló
Gombos

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.