Ugrás a tartalomra

Utolsó állomásához érkezett az Irodalmi karaván

2012.07.26
11:23
Az Irodalmi karaván 2009 decemberében indult útjára
Az Irodalmi karaván 2009 decemberében indult útjára. Azóta számos felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és muravidéki folyóiratot és irodalomtudóst láttak vendégül Vajdaságban. Mindegyik csoport egy hetet töltött a Délvidéken. Az egyhetes program során számos településre látogattak el. Jelenleg a marosvásárhelyi Látó folyóirat alkotógárdája vendégeskedik Vajdaságban. 



Az utolsó csoport tagjai: az erdélyi Látó folyóirat munkatársai, Láng Zsolt író, kritikus, Vida Gábor író, szerkesztő és Szabó Róbert Csaba, a folyóirat főszerkesztő-helyettese. Körútjuk Adáról indult, majd Zentán folytatódott. Csütörtökön Szabadkával és Paliccsal ismerkednek, majd pedig Újvidék nevezetességeit látogatják meg. A nagyszabású programsorozat nem csak az irodalom népszerűsítését tűzte ki céljául. Az Irodalmi karavánnal párhuzamosan működött a Művészeti karaván is. „A Kárpát-medencei irodalom, film, fotó, képzőművészet – általában a művészet – népszerűsítése az alapvető feladatunk. Emellett pedig olyan kapcsolatokat kiépíteni az idelátogató művészek és az itteni film-, fotó-, irodalmi és képzőművészeti műhelyek között, hogy később, saját lábukra állva tovább éltethetik azt, amit mi elindítottunk” – mondta Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója. A programsorozat társszervezői a Híd, a Sikoly, a Létünk és a zEtna című folyóiratok szerkesztőségei. A kezdeményezés fő támogatója a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A szervezők jelen pillanatban nem látják a folytatást. Mint mondták, önerőből ezt a rendezvényt nem lehetett volna megvalósítani. Mindezek ellenére azt remélik, egyszer majd mégis újraindulhat a Karaván.  
Irodalmi karaván
Hajnal Jenő
VMMI

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:11, Frissítve: 17:12

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.