Ugrás a tartalomra

Vajdaság egyik legjobb gyermek citerazenekara a székelykevei

2018.08.17
21:37
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Számos versenyen vesznek részt, és mindig díjakkal térnek haza. A gyerekeket a helyi művelődési egyesület és az általános iskola is támogatja, és rövid idő alatt igen népszerűek lettek.

A citerazenekar 2016-ban alakult meg Székelykevén.

Gyuris Bálint: „Tanultam én katonadalokat, a katonadalok a legnehezebb műfaj a citerában, a legnehezebb zenélni.
Gyuris Mária: „Játszunk gyermekdalokat, bukovinai székely népdalokat és vajdasági népdalokat.”
Szatmári Beáta: „A legemlékezetesebb utunk az egri volt, akkor szereztük a legtöbb élményt, akkor nevettünk a legtöbbet.”

Az utazásokra nehéz beszerezni a pénzt, de sok segítséget kapnak többek között a magyar kormánytól, a magyarországi Csoóri Sándor Alaptól, a Magyar Nemzeti Tanácstól, a tartományi művelődésügyi titkárságtól és a Rákóczi Szövetségtől is - mondta el a zenekarvezető. Magyar Ede hozzátette, ezekkel a támogatásokkal sikerült megvalósítani a gyerekek álmait, akik így rengeteg élménnyel lettek gazdagabbak.

Magyar Ede, zenekarvezető, Székelykevei citerazenekar: „Az első nagy verseny, amin részt vettünk, az 2017-ben az Aranycitera verseny volt és ott a gyerekek megnyerték az aranycitera díjat, amelynek köszönhetően részt vehettek a magyarországi minősítőkön. 2017 novemberében és októberében voltunk a Vas Lajos és az Aranypáva elődöntőkön, mind a két helyen aranyfokozatban részesültek a gyerekek.”

A zenekar emellett idén is jó eredményeket ért el Mezőkövesden és Püspökladányon. Mindkét középdöntőn arany fokozatot értek el, így kijutottak a döntőkre. A jó eredmények mellett pedig számos új műfajt megtanultak citerázni - mondta el e zenekarvezető.

Vajdaság
gyermek
Székelykeve
citerazenekar

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.