Ugrás a tartalomra

„Vajdaság fontos hely az aradi tizenhármak történetében”

2019.10.06
17:59
2024.03.19
08:35
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyarság a bánáti Eleméren, Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál gyászmisével és koszorúzással rótta le kegyeletét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

A megemlékezés gyászmisével kezdődött a Szent Ágoston templomban. A szentély alatti kriptában nyugszik Kiss Ernő honvédtábornok. A gyászmisét msgr. Fiser János, általános helynök celebrálta paptestvéreivel.

Kiss Ernőnek a templomkertben három éve felállított mellszobránál Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott beszédet.

„Október hatodikának, és ezzel párhuzamosan az 1848/49-es magyar forradalomnak és szabadságharcnak azt gondolom mára vonatkozóan több üzenete is van. Egyrészt a nemzeti összetartozásé, másrészt a nemzeti egységé. Harmadrészt pedig a közös élmény. Az a közös élmény, ami összekovácsolta, összetartotta a nemzetet egy meglehetősen nehéz periódusban” - emelte ki a beszédében Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.

Október hatodika mélyen belevésődött a délvidéki magyarság tudatába, hiszen az aradi vértanúk csaknem fele ehhez a vidékhez kötődött. „E tájnak olyan történelmi múltja van és olyan öröksége, amelyet ma a 21. században talán úgy tudnék megfogalmazni, hogy a legnehezebb időszakban is hűség a hazához, hűség a hithez, hűség a nemzethez. Bár valójában 1848-49-ben született a magyar nemzet, a mai napig úgy érzem, hogy az összefogásnak, a közös igazságnak az öröksége olyan üzenetet tud megfogalmaztatni velünk, amely nélkül azt hiszem, hogy se megmaradni, se továbbélni nem tudunk” - mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Mint elhangzott, a megemlékezésnek külön jelentősége és üzenete van a vajdasági magyarság számára. Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke kiemelte, hogy a mai szabadságunk valójában ragaszkodás önazonosságunkhoz, magyarságunkhoz: „Fontos, hogy a gyerekeink magyarul járjanak iskolába, magyar oktatásban részesüljenek, hogy megőrizzük a magyar művelődési egyesületeinket. Ugyanakkor mi is ismerjük a történelmet. Az idősebb vagy a középkorú generáció kötelessége átadni az ismereteket a fiatalabbaknak is, majd pedig unokáinknak is. Hőseinkről nem szabad megfeledkeznünk.”

A megemlékezésen a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is megjelent. A múlt század kilencvenes éveinek elején indultak újra az identitásmegőrző megemlékezések - mondta Csonka Áron, a VMDK elnöke: „Október hatodika számunkra azt bizonyítja, hogy mindig van remény és mindig érdemes harcolni, kiállni az igazságért, kiállni önmagunkért. Megharcolni, még akkor is, hogyha a legdrágábbat kell adnunk, a saját életünk. Akkor sem szabad reményt veszíteni, amikor már úgy tűnik, hogy mindaz a harc, ami mögöttünk van, az talán értelmetlen volt.”

Az anyaország, a politikai pártok, önkormányzatok és civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait Kiss Ernő szobránál, illetve megkoszorúzták a szentély alatti sírját. Magyarország nevében Pintér Attila és Csallóközy Eszter, szabadkai főkonzul koszorúzott.

aradi vértanúk
Elemér
Bánát
Vajdaság
megemlékezés

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.