Ugrás a tartalomra

Vajdaságban is bemutatták a Tenkes kapitánya táncjátékot

2019.09.21
10:55
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
A II. Rákóczi Ferenc-emlékév jegyében péntek este a budapesti, 20 tagból álló Magyar Nemzeti Táncegyüttes lépett színpadra a zentai Sportcsarnokban.

A Kárpát-medence 11 településén bemutatott Tenkes kapitánya című táncjátékra mintegy 1800-an voltak kíváncsiak Vajdaságból.

A Tenkes kapitánya című előadás az 1964-ben készült történelmi kalandfilmet veszi alapul. A téma a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi. A főszereplő Eke Máté, akit a színpadon Barka Dávid alakít. „Az elején még nehéz volt a felkészülés, leginkább azért is, mert amikor bekerültem az együttesbe, akkor még kurucként táncoltam. Egy kis idő múlva megkaptam a címszerepet, a Tenkes kapitánya szerepét, aki Eke Máté. A kezdetekben bálványoztam azt, aki előtte táncolta és magát a szerepet is. Hihetetlen, hogy most én kaphattam meg” - mesélte a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagja.

A Tenkes kapitánya táncjátékot Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán színpadra állította Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán. „Minden olyan emblematikus rész, ami benne volt a tévéfilm-sorozatban, az látszik majd az előadás folyamán is a két részben. Többek között áthatják a nézők, amikor hátra kötött kézzel iszik a Tenkes kapitánya. A híres gyógyvíz jelenetet, amikor megdobálja Eke Máté Egbertet“ - részletezte Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus.

Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója elmondta, a Rákóczi-emlékév kapcsán az előadást szerte a Kárpát-medencében összesen 11 településen tekinthetik meg az érdeklődők: „Lényeges, hogy a fontos események a külhoni régiókban is megjelenjenek. A célunk, hogy ne csak a magyarországi események, hanem az emlékévek közös megünneplései is jelen legyenek minden magyar ember szívében.”

A Magyarság Háza mellett a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően került a vajdasági közönség elé az előadás. „Az emlékévek jelentősége abban nyilvánul meg, hogy az egyetemes magyarság együtt tud ünnepelni, együtt érzi annak fontosságát évről-évre, hogy olyan alkalmak, történelmi, múltbeli események, személyiségek vannak, akikre méltón lehetünk büszkék” - emelte ki a bemutatón Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A táncszínházi előadásban közreműködött még tánczenei szerkesztőként Árendás Péter, zeneszerzőként pedig Sebő Ferenc.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Tenkes kapitánya
táncjáték
sportcsarnok
Hajnal Jenő
MNT
Budapest
Zenta

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.