Ugrás a tartalomra

Vajdasági dallamok a Szabadkai Zeneiskolában

2022.03.25
10:21
2022.03.25
16:28
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság mikrokozmosza címmel zenei estet tartottak a Szabadkai Zeneiskolában a VM4K szervezésében. A koncerten vajdasági szerb, magyar, horvát, román, német, szlovák zeneszerzők műveiből válogatott Vitkay-Kucsera Ágota és Jelena Simonović-Kovačević.

Vajdaság mindig is nagyon sok zenésznek adott otthont. Az itteni művészek multikulturális soknyelvű közegben alkottak. Vitkay-Kucsera Ágota és Jelena Simonović-Kovačević a csütörtök este repertoárját több hónapon át kutatta fel. Vajdasági szerzők műveiből ez az első ilyen válogatás.

Jelena Simonović-Kovačević zongoraművész: „Sok dal született ezen a területen. Ami jellemző a munkánkra, az az, hogy válogattunk az itteni zeneművészetben.”

Vitkay-Kucsera Ágotának megható élmény, hogy dédnagyapja Vitkay Gyula szerzeményét is elénekelhette. „Nagyon megörültem, amikor megtaláltam dédnagyapám dalát. Kéziratban volt, édesanyám énekelte. Több dalt is kéziratba találtunk az édesanyámtól és más családoktól is. De dédnagyapám dala valahogy egész másképp hat rám.”

A két zeneművész a vajdasági szólóénekek felkutatásának sikerélményéből táplálkozva, tovább kutat majd ezen a területen.

VM4K Csütörtök esték – másképp
Vitkay-Kucsera Ágota
Jelena Simonović-Kovačević

Most

15:50, Frissítve: 18:52

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.