Ugrás a tartalomra

Vajdasági hangversenykörúton a Kaláka együttes

2019.12.10
19:37
2020.02.08
12:21
Forrás
Pannon RTV
A turné első állomása Bajsa volt, ahol zsúfolásig megtelt a helyi evangélikus templom érdeklődőkkel. A budapesti együttes a körútja során tizenhárom vajdasági településen lép fel öt nap alatt.

A karácsonyi hangverseny számos érdeklődőt vonzott a helyi evangélikus templomba. Oroszi Ibolya a kezdetektől követi a Kaláka pályafutását, de most először látta élőben zenélni az együttest: „Szerintem ez egy nagyon jó ötlet volt, mert itt nagyon sok olyan ember van, aki nem tud eljutni. Itt pedig meg tudják nézni.”

A műsorban régi egyházi énekek, karácsonyi versekre íródott Kaláka-dalok és népdalok is elhangoztak a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című lemezről. A Kaláka együttes minden évben legalább egy hetet a határon túli magyarlakta területen tölt.

Gryllus Dániel, vezető, Kaláka együttes: „Nagyon sokan szerették, és készítettünk belőle egy színházi előadást. Azóta minden évben járunk házról házra, templomról templomra. Úgy határoztunk, hogy minden évben arra törekszünk, hogy a jelenlegi Magyarország határain kívül élő magyar közösségekbe is eljussunk.”

A Kossuth-díjas Kaláka együttes a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében látogatott el Vajdaságba. A hangversenykörutat 20 éve folyamatosan megszervezik.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Négy-öt évente megszervezzük ezt a hangversenykörutat. 1999-ben először, akkor advent időszakában a háborús bombázások utáni időszakban jöttek el. Azóta folyamatosan szervezzük mindezt, negyvennégy településre jutottak el és most a tizenhárommal együtt már ötven felett vannak azok a helyek, örömteli pillanatok, ahova eljutott a Kaláka együttes.”

Az együttes délvidéki körútján a többi között Maradékra, Bácsföldvárra, Kispiacra és Palicsra is ellátogat.

Kaláka
Gryllus Dániel
MNT
Magyar Nemzeti Tanács
Bajsa
Hajnal Jenő

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.