Ugrás a tartalomra
reformáció 500. évforduló, koncert
Pannon RTV

Vajdasági koncertsorozat a reformáció 500. évfordulója jegyében

2017-10-18
13:30
2017-10-18
17:28
Forrás
Pannon RTV
A reformáció 500. évfordulójának jegyében megkezdték a Reformáció Gyermekei Program délvidéki műsorsorozatát.

A törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtár dísztermében az öttagú kárpátaljai Kovács család ünnepi koncertet adott. Momić Éva, tanítónő, Törökkanizsa: „Annyira meghatódtam, szinte nem tudok szóhoz jutni, nagyon, de nagyon szép volt, igazán. Igazán mindenkihez szólt, aki szereti a hazáját, aki szereti a magyarságát, a nyelvét, a családját.” 

A szülők kántortanítók, zenetanárok és kórusvezetők, a gyermekeik pedig tanulók, akik a zene, a művészet eszközeivel hirdették a magyarság és a család megmaradásának fontosságát. Kovács Sándor, ének-gitár, Kárpátalja: „Voltak megzenésített versek, ahogy el is hangzott Bogdán Éva versei Vaskovics Józska zenésítésében, voltak népzenék, megszólalhatott kalotaszegi, megszólalhatott vajdaszentiványi muzsika, megszólalhatott Nógrád megyei dudadallam, dudanóták megszólaltak. Ez csak azt próbálta megerősíteni, hogy mi egyek vagyunk, magyarok akár Kárpátalján, akár Erdélyben, akár Dél- vagy akár Felvidéken, bárhol a világon élünk.”

reformáció 500. évforduló, koncert

A Reformáció Gyermekei Programsorozatot a Magyar Nemzeti Tanács támogatja. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A reményt sugallja ez a műsor, a Kovács család eljött három gyermekével és megmutatta azt, hogy mit jelent a legnehezebb helyzetben is Istenben bízva olyan erőt, olyan hitet adni valamennyiünknek, hogy az ember elvarázsolódik, és érzi minden pillanatban azt, hogy érdemes a szülőföldön keresni a boldogulásunkat, érdemes itthon maradni.”

Délvidéki körútjuk állomásai még Kishegyes, Bácsfeketehegy, Újvidék, Nagybecskerek, Torontálvásárhely, Hertelendyfalva, Magyarittabé, Pacsér és Topolya, valamint a rendezvénysorozat vasárnap zárul Szabadkán, a református templomban.

reformáció
500. évforduló
koncertsorozat

Most

16:27

Jön a tél és vele a szmog

A tél közeledtével egyre nagyobb a lehetősége a szmog kialakulásának a városokban. Elsősorban a helytelen tüzelés miatt a késő délutáni és esti órákban romlik a levegő minősége.
15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.