Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdasági koncertsorozat a reformáció 500. évfordulója jegyében

2017.10.18
13:30
2017.10.18
17:28
Forrás
Pannon RTV
A reformáció 500. évfordulójának jegyében megkezdték a Reformáció Gyermekei Program délvidéki műsorsorozatát.

A törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtár dísztermében az öttagú kárpátaljai Kovács család ünnepi koncertet adott. Momić Éva, tanítónő, Törökkanizsa: „Annyira meghatódtam, szinte nem tudok szóhoz jutni, nagyon, de nagyon szép volt, igazán. Igazán mindenkihez szólt, aki szereti a hazáját, aki szereti a magyarságát, a nyelvét, a családját.” 

A szülők kántortanítók, zenetanárok és kórusvezetők, a gyermekeik pedig tanulók, akik a zene, a művészet eszközeivel hirdették a magyarság és a család megmaradásának fontosságát. Kovács Sándor, ének-gitár, Kárpátalja: „Voltak megzenésített versek, ahogy el is hangzott Bogdán Éva versei Vaskovics Józska zenésítésében, voltak népzenék, megszólalhatott kalotaszegi, megszólalhatott vajdaszentiványi muzsika, megszólalhatott Nógrád megyei dudadallam, dudanóták megszólaltak. Ez csak azt próbálta megerősíteni, hogy mi egyek vagyunk, magyarok akár Kárpátalján, akár Erdélyben, akár Dél- vagy akár Felvidéken, bárhol a világon élünk.”

A Reformáció Gyermekei Programsorozatot a Magyar Nemzeti Tanács támogatja. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A reményt sugallja ez a műsor, a Kovács család eljött három gyermekével és megmutatta azt, hogy mit jelent a legnehezebb helyzetben is Istenben bízva olyan erőt, olyan hitet adni valamennyiünknek, hogy az ember elvarázsolódik, és érzi minden pillanatban azt, hogy érdemes a szülőföldön keresni a boldogulásunkat, érdemes itthon maradni.”

Délvidéki körútjuk állomásai még Kishegyes, Bácsfeketehegy, Újvidék, Nagybecskerek, Torontálvásárhely, Hertelendyfalva, Magyarittabé, Pacsér és Topolya, valamint a rendezvénysorozat vasárnap zárul Szabadkán, a református templomban.

reformáció
500. évforduló
koncertsorozat

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 18:02

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.