Ugrás a tartalomra

Vajdasági körúton a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház

2022.01.23
13:31
2022.01.23
17:45
Forrás
Pannon RTV
A nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház vendégszerepelt Székelykevén és Pancsován. Az al-dunai bukovinai székelyek szeretettel fogadták őket, hiszen a bemutatott produkció elődeik nehéz sorsáról szólt.

Pancsován a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház Keresztúton című előadásával ünnepelte az al-dunai bukovinai székelység a Magyar Kultúra Napját. Kerekes Homonnai Klára, a hertelendyfalvi hagyományőrző tánccsoport volt vezetője nagy érdeklődéssel kísérte az előadást. Azt mondta, hogy az itt élő Al-dunai székelyek ápolják, őrzik és ismerik elődeik hagyatékát. „Persze, hogy ismerjük, tudjuk, azzal éltünk és azt a hagyományt is próbáltuk megtartani, de nagyon tetszett az előadás. Szép volt, bemutatták a fontos jeleneteket, de ezt nem egy generáció élte át, ezt több száz éven élték át és nagyon megható volt az a pillanat, amikor a csángók befogadták a székelyeket, az valahogy tényleg hatott rám. És mindegyik nemzet próbált valamit rájuk tuszkolni, de a székely megmutatta, hogy kitartó volt és a sajátját megtartotta.”

Egy-egy előadást mindig megelőz a történelmi esemény felvázolása. Beszélgetnek róla, és ily módon az több nemzedéket is összeköt. Az előadásban énekek is elhangzottak Samu Etel Imola előadásában. „A keservesek nem hiányoznak az erdélyi nép életéből, sajnos ilyen a történelmünk. Azokat is meg kell mutatni, majd feloldást is kell adni nekik, de hogy ezek mind a valóság részei voltak, úgyhogy igyekeztem azt is bele tenni, illetve meghallgatni archív felvételekből, és van egy pár vidámabb is, ami szintén a történet része.”

A Bekecs Néptáncszínház korábbi vendégszereplése során született meg a Keresztúton című produkció témája. Az együttes ifjú tagjai az előadásuk során megpróbálják átélni azokat az élethelyzeteket, érzéseket, amelyeket a bukovinai székelyek a vándorlásuk során tapasztaltak. Benő Barna-Zsolt igazgató elmondta, hogy az együttes célja eljuttatni az előadást minél több olyan településre, ahol bukovinai leszármazottak élnek. „2019-ben jártunk Vajdaságban utoljára és egy nagyobb turnésorozat keretében először ismerkedtünk meg a bukovinai székely leszármazottakkal. Végighallgatva a történetüket, azokat az élményeket, azokat a szomorú és olykor megrázó élményeket, amelyeket tőlük hallottunk, arra gondoltunk, hogy ez a tematika mindenképp megér részünkről egy előadást és megpróbáltuk dióhéjban összeszedni az ő történetüket, hogy ezt próbáljuk megismertetni a nagyvilággal.”

A Magyar Kormány támogatásának köszönhetően a vajdasági körútjukon Székelykeve és Pancsova mellett az előadást Topolyán és Zentán is bemutatják.

Bekecs Néptáncszínház
Székelykeve
Pancsova

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű