Ugrás a tartalomra

Vajdasági Magyar Családok Fesztiválja volt Csongrádon

2018.03.17
12:10
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
A Családok Éve 2018 programsorozat keretében megtartott rendezvényen vajdasági amatőr táncosok, énekesek, zenészek és színjátszó csoportok léptek fel.

A Vajdasági Magyar Családok Fesztiváljának nem titkolt célja a vajdasági és anyaországi nagycsaládos egyesületek közötti ismerkedés és új barátságok köttetése. Az eseményre a fellépők Vajdaságból érkeztek. Pozsár Áron, tag, Szitakötők Néptánccsoport, Erzsébetlak: „A Szitakötők Néptánccsoporttal érkeztünk és szatmári táncokat adunk elő.”

A Köszöntőbeszédek után a különböző művészeti csoportok vették birtokukba a színpadot és kezdetét vette a móka. A  rendezvényre a nagycsaládos egyesületek kaptak meghívást. Az ő feladatuk volt fellépőket is hozni a fesztiválra. Barna Teréz, tag, Gyermekbarátok Egyesülete, Zenta: „Mármint maga a Gyermekbarátok hét személy jött, de egy busszal érkeztünk, ötven személlyel, a Délibábos citera csoportot hoztuk el magunkkal, továbbá a Flamenco tánccsoportot és a mazsoretteseket.”

A Flamenco Táncklubot a szeniorok képviselték. Szuromi Renáta, tag, Flamenco Táncklub, Zenta: „Három korcsoport van, vannak a kicsik, a kadetok és a szenior csapat. Most a szenior csapat jött el egy pomponos, egy botos, szóló és duó formációkkal.”

A színpadi produkciók mellett voltak még kézműves foglalkozások, tojásfestés, fafaragás, baba-mama-foglalkozás is. Farkas Sándor magyar országgyűlési képviselő kiemelte, hosszú évek kellenek, hogy meg lehessen állítani vagy visszafordítani a lakosság folyamatos csökkenését, és kijelentette: „Nekünk nagyon fontos, hogy a családok egyben maradjanak, akár több generációs családok is együtt éljenek, és nem utolsósorban legfontosabb az, hogy minél többen vállaljanak gyermeket, ne egyet, ne kettőt, hanem lehetőleg még többet.”

A vajdasági nagycsaládos egyesületek bemutatkozásának helyszíne nem véletlenül Csongrád. Pataki János, elnök, KCSSZ: „Mivel Családok Éve van, négy olyan rendezvényt szervezünk, ami egy-egy határon túli régiónak a bemutatkozása magyarországi területen. Nekünk, mint Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének úgy kell ezt megszerveznünk, hogy igénybe vesszük azt a tagszervezetet, amely leginkább közel áll egy-egy területhez.

Az eseményt a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete szervezte.

vajdasági
magyar
családok fesztiválja
Csongrád

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 20:45

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.