Ugrás a tartalomra
Csubrilo Zoltán

Vajdasági magyar filmek a mozivásznon

2020.10.10
11:36
2020.10.10
19:46
Idén is megrendezte a Cinema Filmműhely a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválját.

A több napos eseményen a nézők hét alkotást tekinthetnek meg hat vajdasági településen, köztük Magyarkanizsán is.

Csubrilo Zoltán

A rendezvényen bemutatták Bicskei Zoltán rendezését, a Hozzád sóhajtunk című filmverset is, amelynek elkészítésére a magyarországi Forrás Galéria kérte fel az alkotót. Bicskei a trianoni nemzettragédiára emlékezik egy filmetűd formájában: Véletlenül éppen akkor forgattunk egy 92 éves magyarkanizsai kubikusról, vályogtégla készítőről egy dokumentumfilmet, és rajzainkban is a hűség és az őrzés motívuma igen erősen jelen van. Ez a kettő egybefolyt és eszembe jutott, hogy az, hogy mi ma itt vagyunk, az is a hűségnek és az őrzésnek egy fajta bizonyítéka.

Csubrilo Zoltán

A magyarkanizsaihoz hasonló fesztivál az egyetlen lehetőség arra, hogy a vajdasági magyar filmesek a mozivásznon is bemutathassák filmjeiket - mondta Iván Attila, a Cinema Filmműhely elnöke: A televízióban és az interneten is már nagyon sok helyen megtalálhatók az új filmek, de a legújabbakat mindig ezen a fesztiválon szoktuk bemutatni, vagy az idei, illetve az előző év terméseit. Külön élvezet szerintem moziban megnézni ezeket a filmeket, nem pedig otthon, kis képernyő előtt.

Csubrilo Zoltán

A filmvetítések Magyarkanizsán kívül Szabadkán, Zentán, Újvidéken, Zomborban, valamint Topolyán is zajlanak. A Vajdasági Magyar Filmek Fesztiváljának programja keddig, október 13-ig tart.

Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja
mozi
Magyarkanizsa

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.