Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar költőket is népszerűsítettek

2022.10.15
16:52
2022.10.15
17:14
Forrás
Pannon RTV
Rekordszámú résztvevővel zajlott a Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozó. A rendezvényen óvodás, általános- és középiskolás, valamint felnőtt kategóriában mérték össze tudásukat a vers- és prózamondók.

A résztvevők a versenyre vajdasági magyar költők és írók verseivel vagy prózájával nevezhettek be. A hétéves Sóti Luca azért jelentkezett a versenyre, mert szeret verselni és szeretné ezt megmutatni a többieknek is.

A kishegyesi Szűcs Mara és Jovánovity Nikolett is második alkalommal vesznek részt a versenyen.

Szűcs Mara: „Gál Lászlótól a Békét hoztam el, ami békéről szól. Szeretem a versekben, hogy mindegyiknek más története van.”

Jovánovity Nikolett: „Másodszorra vagyok itt. Hegyesi vagyok és egy hegyesi költőtől mondok verset, Csépe Imrétől és a viharról szól.”

Az idei kiírásban külön figyelmet fordítottak arra a szervezők, hogy bánáti költők versei is a repertoáron szerepeljenek. Háromtagú zsűri értékelt: Erdélyi Ilona nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Kobrehel Éva a csókai Művelődési és Oktatási Központ igazgatója, valamint a zsűri elnökeként Lennert Móger Tímea, író, költő.

Lennert Móger Tímea, író, költő, a zsűri elnöke: Én azt gondolom, hogy ma itt egy ünnepet élhetünk meg és azt gondolom, hogy Cs. Simon István, a verseny névadója is nagyon büszke lenne, mind a résztvevőkre, mind pedig a szervezőkre, hiszen itt valóban egy vállalásról van szó. Kiállnak a gyerekek, fiatalok és megmutatják magukat minden körülményben.”

Az idei immáron a nyolcadik alkalom volt, hogy megtartották a prózamondó találkozót Csókán.

Tóth Lívia, szervező:
Ez az év azért is különleges, mert Cs. Simon István éppen nyolcvanéves lenne az idén, ha élne még. Rekordszámú jelentkezőnk volt. Több mint 70-en vannak, egész pontosan 74-en és olyan településekről is jelentkeztek vagy olyan iskolákból, egyesületekből, akik eddig nem voltak itt. Mondhatom azt, hogy Temerintől Szabadkáig, tehát sok településről vannak gyerekek.”

A csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület által megszervezett verseny célja, mindamellett, hogy a névadónak állít emléket, a vajdasági magyar költők népszerűsítése.

Cs. Simon István
vers- és prózamondó verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.