Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar mozgókép Újvidéken (videó)

2016-10-28
09:13
Csütörtök este 56-os eseményekről készült filmet láthatott a közönség
Csütörtök este 56-os eseményekről készült filmet láthatott a közönség. Dobrica Ćosić Hét nap Budapesten című könyve alapján készült filmet vetítették az Európa Kollégiumban. Siflis Zoltán filmrendező fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megismerjék a történelmi események összefüggéseit, mozgató erőit. "Az nagyon fontos, hogy a filmek segítségével átélhetővé tegyük azokat az eseményeket, közelebb lehet őket hozni, hiszen emberi sorsokat látnak konkrétan, nem egy száraz tananyagot sajátítanak el, aktívan részt vehetnek, megismerhetik azokat a szörnyűségeket, az áldozatokat, a hóhérokat, akik lőttek és akiket lőttek, és azokat, akik ezt a diktatórikus kort megélték, mert ez a dokumentumfilm a társadalom emlékezetét dolgozza fel, örökíti meg." Idén van a kinematográfia, vagyis a mozi születésének 120. évfordulója. Vicsek Károly filmrendező, aki már a hetvenes évek elején filmjeivel hírnevet szerzett itthon és kölföldön egyaránt, az olcsó technikai eszközök megjelenésében a mozi alkonyatát látja. "Amikor bejön idegen film, ami olcsó, már nincs szükség a te tehetségedre, majd jobb színészek, jobb technikai kivitelben különböző trükkös világban, amit mi nem is tudunk már követni, hoz egy álomvilágot, hoz egy varázst, amit mi már nem tudunk produkálni, és így lassan fölöslegessé válik és nem is kívánkozik ki egy nemzetből az a tehetség, ami nem tud megmutatkozni."Tíz filmet vetítenek öt városban két hét alatt. A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja köré szerveződő rendezvényfolyamot tizedszer rendezik meg a tartomány magyarlakta településein.
Újvidék
Siflis Zoltán
vajdasági magyar mozgókép napja
Vicsek Károly

Most

10:01, Frissítve: 10:07

Visszatér a nyár

A hét hátralevő részében változékony időjárásra számíthatunk - derül ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzéséből.
08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.