Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar mozgókép Újvidéken (videó)

2016-10-28
09:13
Csütörtök este 56-os eseményekről készült filmet láthatott a közönség
Csütörtök este 56-os eseményekről készült filmet láthatott a közönség. Dobrica Ćosić Hét nap Budapesten című könyve alapján készült filmet vetítették az Európa Kollégiumban. Siflis Zoltán filmrendező fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megismerjék a történelmi események összefüggéseit, mozgató erőit. "Az nagyon fontos, hogy a filmek segítségével átélhetővé tegyük azokat az eseményeket, közelebb lehet őket hozni, hiszen emberi sorsokat látnak konkrétan, nem egy száraz tananyagot sajátítanak el, aktívan részt vehetnek, megismerhetik azokat a szörnyűségeket, az áldozatokat, a hóhérokat, akik lőttek és akiket lőttek, és azokat, akik ezt a diktatórikus kort megélték, mert ez a dokumentumfilm a társadalom emlékezetét dolgozza fel, örökíti meg." Idén van a kinematográfia, vagyis a mozi születésének 120. évfordulója. Vicsek Károly filmrendező, aki már a hetvenes évek elején filmjeivel hírnevet szerzett itthon és kölföldön egyaránt, az olcsó technikai eszközök megjelenésében a mozi alkonyatát látja. "Amikor bejön idegen film, ami olcsó, már nincs szükség a te tehetségedre, majd jobb színészek, jobb technikai kivitelben különböző trükkös világban, amit mi nem is tudunk már követni, hoz egy álomvilágot, hoz egy varázst, amit mi már nem tudunk produkálni, és így lassan fölöslegessé válik és nem is kívánkozik ki egy nemzetből az a tehetség, ami nem tud megmutatkozni."Tíz filmet vetítenek öt városban két hét alatt. A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja köré szerveződő rendezvényfolyamot tizedszer rendezik meg a tartomány magyarlakta településein.
Újvidék
Siflis Zoltán
vajdasági magyar mozgókép napja
56-os filmek
Vicsek Károly

Most

07:09

Szerbia nyerte az Acropolis kupát

Szerbia férfi kosárlabda-válogatottja nyerte meg Athénban az Acropolis kupát, miután a döntőben hosszabbítás után 85-80-ra legyőzte a házigazda Görögország csapatát.
22:27, Frissítve: 22:44

Ismét erdőtűz pusztít Gran Canaria szigetén

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián tomboló erdőtűz miatt – közölte a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.