Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar mozgókép Újvidéken (videó)

2016.10.28
09:13
Csütörtök este 56-os eseményekről készült filmet láthatott a közönség
Csütörtök este 56-os eseményekről készült filmet láthatott a közönség. Dobrica Ćosić Hét nap Budapesten című könyve alapján készült filmet vetítették az Európa Kollégiumban. Siflis Zoltán filmrendező fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megismerjék a történelmi események összefüggéseit, mozgató erőit. "Az nagyon fontos, hogy a filmek segítségével átélhetővé tegyük azokat az eseményeket, közelebb lehet őket hozni, hiszen emberi sorsokat látnak konkrétan, nem egy száraz tananyagot sajátítanak el, aktívan részt vehetnek, megismerhetik azokat a szörnyűségeket, az áldozatokat, a hóhérokat, akik lőttek és akiket lőttek, és azokat, akik ezt a diktatórikus kort megélték, mert ez a dokumentumfilm a társadalom emlékezetét dolgozza fel, örökíti meg." Idén van a kinematográfia, vagyis a mozi születésének 120. évfordulója. Vicsek Károly filmrendező, aki már a hetvenes évek elején filmjeivel hírnevet szerzett itthon és kölföldön egyaránt, az olcsó technikai eszközök megjelenésében a mozi alkonyatát látja. "Amikor bejön idegen film, ami olcsó, már nincs szükség a te tehetségedre, majd jobb színészek, jobb technikai kivitelben különböző trükkös világban, amit mi nem is tudunk már követni, hoz egy álomvilágot, hoz egy varázst, amit mi már nem tudunk produkálni, és így lassan fölöslegessé válik és nem is kívánkozik ki egy nemzetből az a tehetség, ami nem tud megmutatkozni."



Tíz filmet vetítenek öt városban két hét alatt. A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja köré szerveződő rendezvényfolyamot tizedszer rendezik meg a tartomány magyarlakta településein.
Újvidék
Siflis Zoltán
vajdasági magyar mozgókép napja
Vicsek Károly

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.