Ugrás a tartalomra
VMMSZ

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség idei kitüntetettjei

2022.01.05
13:19
2022.01.05
13:25
Forrás
Közlemény
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2021-ben is várta a felterjesztéseket az általa alapított elismerésekre, így a Magyar Életfa, a Plakett és Aranyplakett díjra.

Az elismerésekkel azt a hiteles őrző és teremtő munkát, a vajdasági és a Kárpát-medencei magyar közösségek összefogásáért és formálásáért, a nemzeti összetartozás erősítéséért, kulturális identitásunk gazdagodásáért, a nemzettudat fejlesztéséért végzett tevékenységet és teljesítményt ismeri el az alapító, amely nélkül értékrendünk és értékszeretetünk messze került volna, messze kerülne álmától, vágyaitól, erejétől.

A szervezet Elnöksége a beérkezett felterjesztések alapján 2021. december 22-én hozta meg döntését.

A döntés értelmében Magyar Életfa díjban részesül:
    • Birkás János, az adai Musica Humana kamarakórus nyugalmazott karnagya, nyugalmazott zenetanár,
    • Brezovszki Eszter népdalkörvezető, néptáncoktató, művelődés- és közösségszervező,
    • Jódal Rózsa tanár, író, szerkesztő, továbbá
    • Pintér József péterrévei születésű helytörténet-kutató.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az Aranyplakett kitüntetését dr. Semjén Zsoltnak, Magyarország nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettesének ítélte oda: így szervezetünk egy olyan személynek, ajánlhatja és nyújthatja át a díjat 2022-ben, akinek közösségszeretete, a keresztény alapokon tovább épülő és építkező magyarságért vállalt állhatatos szolgálata nélkül nem élnénk, nem élhetnénk ma azt a magyar világot, amely a cselekvő mindennapokban és mindennapoknak ad erőt, ad hitet s szívet.

2022-ben immáron tizenkettedik éve érezhetjük mi is azt az odafigyelést, azt az ösztönző gondoskodást, amely egy új Kárpát-hazát rajzol ki számunkra is, amelyben együtt lélegezhet az egész nemzet, s éled újjá óvoda, iskola, művelődési ház, könyvtár, múzeum, templom, imaház, közösségi élet, cselekvő és nemzetét szerető magyar ifjúság, megszámlálhatatlan hálás és itthon, szülőföldjén maradó s boldogulni kívánó, tudó család – védőháló, megtartó erő és építkező, építkezni tudó, hitét bátran vállaló és megvalló közösség!

Plakett díjban részesül:
    • Komarek Magdolna nagykikindai közösség- és művelődésszervező,
    • Mihók Attila csókai citerás, citeraoktató,
    • Stefaniga Ottília, a 25 éves Óbecsei Schola Cantorum alapító karnagya, kántor, művelődés- és közösségszervező,
    • Varga Lívia, művelődés- és közösségszervező, a  30 éves Vadvirág Hagyományápoló Kör alapítója és alapítása óta elnöke is, a Vadvirág Néptánc és Népzenei Tábor megálmodója, valamint
    • a Közép-Bánság magyar közösségi életét meghatározó és hagyományinak megtartásában kiemelkedő szerepet betöltő Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, amely szervezet 2022-ben ünnepli fennállásának 75 éves jubileumát.

A díjakat, amelyek Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotásaiból és egyedi oklevélből állnak a magyar kultúra napja jegyében szervezett ünnepség alkalmával – a járványügyi előírásokat betartva – a tervek szerint 2022. január 27-én Zentán nyújtják át a kitüntetett személyeknek.

Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
VMMSZ
kitüntetés
Életfa-díj
Plakett
Aranyplakett kitüntetés

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.