Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar népmesemondó versenyt tartottak Szabadkán

2017.11.25
12:44
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében az óvodások, de még az általános iskola felső tagozatos diákjai is összemérhették a tudásukat.

Benák Lúcia évek óta részt vesz a versenyen. Eddig minden alkalommal kitűnő eredményeket ért el a hat éves kislány. Tavaly második lett, 2015-ben pedig első helyen végzett mesemondásban.
„- Nem voltam izgatott mert már voltam versenyen.
- Többször is részt vettél ezen a versenyen? Hanyadik alkalommal vagy itt?
- Harmadik.”

Bozsik Edvin első alkalommal vesz részt a versenyen. Izgatottan várta, hogy előadhassa a Kutya szeretne lenni című művet.
„- Minden nap felmondtam egy párszor.
- Ki segített készülni?
- Az anyukám.”

Benák Búcsú Emese , a Szabadkai Nagycsaládos Egyesület-Smile elnöke, úgy gondolja, hogy azok a gyerekek akik megtanultak egy mesét már nyertesek és sokkal gazdagabbak. „Egy megkötésünk van. Ez pedig az, hogy magyar népmesét mondjanak nekünk. Lehet az akár vajdasági, akár székely eredetű. Bármilyen Kárpát-medencéből származó magyar népmese.”

Idén 46 mesemondó nevezett be a rendezvényre. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, mint minden évben, most is könyvjutalommal támogatta az eseményt, amelyet Gombár Szeréna konzul nyitott meg.

Gombár Szeréna, szabadkai konzul, Magyarország: „Berecz András nagy mesemondónk azt mondja, hogy a mesemondás egy varázslat. A szabad szavak varázslata. Ezek a gyerekek még természetesen tanulják a mesemondást és még nagy nagy munkával a felkészítő tanáraik segítségével, akiknek nem tudunk elég hálásak lenni, szoknak bele ebbe a világba. Szoknak bele abba, hogy egy-egy ilyen zord időben, ami most van kint elvarázsoljanak minket.”

A mesemondás mellett egy rajzpályázatot is rendeztek, amelyre több mint 100 gyerekalkotás érkezett több vajdasági településről.

népmesemondó verseny
Szabadkai Városi Könyvtár
Szabadka

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.