Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar népzenészek és néptáncosok vendégeskednek Észak-Macedóniában

2021.08.07
12:40
2021.08.07
14:57
Forrás
Pannon RTV
A Kruševo Köztársaság tíz napja nemzeti ünnep keretében három helyszínen lépnek fel a vajdasági népzenészek és néptáncosok.

Idén Vajdaságból a szabadkai Talentum Egyesület Duhaj zenekara és táncosai mutattak be Észak-Macedóniában magyar népzenét és táncokat.

Mester Szabolcs, az egyesület tagja: „Kis korom óta táncolok, hatéves korom óta, és megfogott nagyon. Nagyon szeretek táncolni, és szeretek utazni is, mindenkinek megmutatni, hogy mit tudunk, és a hagyományőrzést is szeretem persze.”

Nyers Bakó Ramóna, az egyesület tagja: „Szerintem igazából jól fogadják. Persze ez mindenkinek kicsit furcsa, szokatlan, mert pont erről szól ez az egész, hogy más népcsoportok kultúráját ismerjük meg, viszont ez szerintem mindig egy nagyon jó kis találkozás, hogy a különböző népcsoportok hogyan találkoznak össze.”

Fiatal vajdasági magyar csapatok régebben is vendégeskedtek a környéken, az ünnep keretében pedig öt éve lépnek fel rendszeresen és mutatják be a közönségnek a Kárpát-medence magyar hagyományait.

Juhász Gábor népzenész: „Szinte minden tájegységből fogunk bemutatni különböző népzenéket, különböző néptáncokat. Egy színes műsorral készültünk, ami megfelelően reprezentálja a magyar kultúrát itt, Macedóniában, és fontos az, hogy itt a legszebb fényében mutassuk meg a kultúránkat.”

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének tagjai is fellépnek a rendezvénysorozat keretében. Ők citerán adnak elő dalokat.

Oliver Zrinyi, a szervezet tagja: „Én jazz gitár szakon fejeztem egyetemet, tehát számomra a húros hangszerek a legismertebbek. Ugyanakkor vannak magyar felmenőim, így meg akartam tanulni valamilyen magyar népi hangszert, amin tudnék zenélni, és ez tűnt a gitárhoz legközelebbinek, így ezzel kezdtem.”

A Kruševo Köztársaság tíz napja ünnepség keretében az állam augusztus 5-ét magyar napnak nyilvánította. A magyar vonatkozású kulturális programokat a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács is támogatja.

Sutus József, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke: „Érdekes számukra a magyar zene. Lényegében, hogy ha úgy jobban megnézzük, akkor a magyar zene egy kissé hasonlít a macedón népzenéhez, így a forrászene. Ők is ilyen sírva mulatósak, mint amilyenek mi vagyunk, szeretik az ilyen zenét, és eléggé foganatosak a magyar zene iránt.”

Pénteken Prilepben léptek fel a fiatalok, szombaton Demir Hisarban, vasárnap pedig Kruševon mutatkoznak majd be. Utóbbi településen lelt ideiglenes menedékre az 1956-os forradalom 550 menekültje, amiről utolsó nap megemlékeznek.

Észak-Macedónia
népzene
néptánc
Vajdaság
Talentum
Juhász Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.