Ugrás a tartalomra

A Vajdasági Magyar Szórvány napja Tiszakálmánfalván

2018.11.14
18:29
2018.11.15
12:00
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében a dél–bácskai, szerémségi és közép–bánsági szórvány magyar közösségek emléknapként és ünnepként élik meg a napot.

A mintegy 4000 lelket számláló faluban 900-an vallják magukat magyarnak, akik a helyi művelődési egyesületben őrzik és ápolják kultúrájukat, hagyományaikat igyekeznek átörökíteni a felnövő generációnak.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemezeti Tanács elnöke: „Egyrészt a magyar múltra emlékezünk, másrészt, ami ennél fontosabb, a mai aktualitását az adja, hogy 100 évvel ezelőtt fejeződött be az első világháború, és a délvidéki magyarság magára maradottságának, szórványosodásának a folyamata komolyan ekkor kezdődött el, és amikor ma itt Tiszakálmánfalván arról emlékezünk meg, hogy mit is jelent szórványban élni, hogyan lehet ezeket a közösségeket erősíteni, hogyan lehet megőrizni magyarságukat ezekben a közösségekben, akkor hitről, anyanyelvről, kultúráról és a közös összefogásról kell beszélnünk. Én itt ma ezt az esélyt, lehetőséget látom, hiszen maga Tiszakálmánfalva harminc éves település volt, amikor kitört az első világháború és négy év után már olyan kisebbségi léthelyzetbe került ez a falu, amely 100 év után is fel tudja mutatni értékeit.”

magyar szórvány napja
Tiszakálmánfalva
Hajnal Jenő

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.