Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdasági magyar társadalomtörténet a VM4K-ban

2019-02-28
22:17
2019-03-01
17:24
Forrás
Pannon RTV
Vékás János Útközben című szabadkai előadásának a vajdasági magyar társadalomtörténet állt a központjában. Az eseménynek a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ adott otthont.

Az ember ahogy idősödik egyre jobban kíváncsi arra, hogy a korábbi események mögött, amelyeknek részese volt milyen háttér húzódik - így kezdte Vékás János újságíró, bibliográfus, az MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársa előadását. Az egyik fő kérdése az volt, hogy mi volt a mozgatórugója a vajdasági magyarságot érintő történelmi eseményeknek a múlt század második felében. „Azért adtam az Útközben címet ennek a mai találkozónak, mert úgy érzem, hogy én most valahol a közepén vagyok. Még azért igényem van arra, hogy aktív dolgokkal is foglalkozzak, ugyanakkor pedig mindjobban érdekel a múlt, mindaz ami velünk történt, és próbálom valahogy szisztematizálni.”

Az előadás a vajdasági magyarságot, mint kisebbséget érintő, múlt századbeli fontosabb eseményekkel foglalkozott. Szabó Zsuzsanna, kulturális referens, VM4K: „Fontosnak tartottuk, hogy Vékás Jánost meghívjuk ide, a VM4K-ba, mivel rengeteget foglalkozott a vajdasági magyarokkal, több kutatása is szól erről.”

Vékás János Újvidéken született. Dolgozott az Újvidéki Rádióban és a Szenttamási Rádióban is dolgozott.

VM4K

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.