Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar társadalomtörténet a VM4K-ban

2019.02.28
22:17
2019.03.01
17:24
Forrás
Pannon RTV
Vékás János Útközben című szabadkai előadásának a vajdasági magyar társadalomtörténet állt a központjában. Az eseménynek a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ adott otthont.

Az ember ahogy idősödik egyre jobban kíváncsi arra, hogy a korábbi események mögött, amelyeknek részese volt milyen háttér húzódik - így kezdte Vékás János újságíró, bibliográfus, az MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársa előadását. Az egyik fő kérdése az volt, hogy mi volt a mozgatórugója a vajdasági magyarságot érintő történelmi eseményeknek a múlt század második felében. „Azért adtam az Útközben címet ennek a mai találkozónak, mert úgy érzem, hogy én most valahol a közepén vagyok. Még azért igényem van arra, hogy aktív dolgokkal is foglalkozzak, ugyanakkor pedig mindjobban érdekel a múlt, mindaz ami velünk történt, és próbálom valahogy szisztematizálni.”

Az előadás a vajdasági magyarságot, mint kisebbséget érintő, múlt századbeli fontosabb eseményekkel foglalkozott. Szabó Zsuzsanna, kulturális referens, VM4K: „Fontosnak tartottuk, hogy Vékás Jánost meghívjuk ide, a VM4K-ba, mivel rengeteget foglalkozott a vajdasági magyarokkal, több kutatása is szól erről.”

Vékás János Újvidéken született. Dolgozott az Újvidéki Rádióban és a Szenttamási Rádióban is dolgozott.

VM4K

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.