Ugrás a tartalomra

A vajdasági népművészek legnagyobb szemléje

2023.06.03
09:40
2023.06.03
16:21
Forrás
Pannon RTV
Az LIX. Gyöngyösbokréta és a XLVI. Durindó Fesztivál előestéjén a magyarcsernyei házigazdák több kísérőrendezvényt tartottak.

A „nulladik napon” volt kézműves foglalkozás a legkisebbeknek, könyvbemutató, több kiállítást is megnyitottak és a nap népzenei esttel zárult.

A szakadó eső ellenére tegnap a magyarcsernyei Tűzoltó Otthonban a gyerekek jó hangulatban papírból, szövetből, agyagból készítettek különféle tárgyakat a helybeli kézimunkaszakkör tagjainak vezetésével.

Bacsik Lőrinc Natália, a szervezőbizottság tagja, Magyarcsernye: „Ötven gyerek jött össze, aminek nagyon örülünk, és reméljük, hogy egy élményekben gazdag délutánt tölthettek itt el, és nagyon örülnek annak is, hogy amit itt készítettek, azokat hazavihetik. Tehát marad egy emlék a számukra.”

A Helyi Közösség előcsarnokában Szilágyi Mária és Németh Ferenc: Bánáti sorsok az első világháborúban című kiállítását nyitották meg. A történet Fábián Ernőnek, Magyarcsernye orvosának és Bayer Irénnek, későbbi feleségének megmaradt személyes dokumentumain alapul.

Szilágyi Mária, a kiállítás társszerzője: „Ez egy szerelmi történet, amelynek boldog vége lett. A háború vége felé, 1918 tavaszán, összeházasodtak, majd 1919-ben Magyarcsernyére költöztek, és ezért fontos számunkra ez a két személy, örökségük.”

A színházterem előcsarnokában Fehér lyukhímzés helyi gyűjtésekből címmel nyílt meg kiállítás. A másik tárlat pedig az Ady Endre Művelődési Egyesület 75 éves munkáját mutatja be, amely most először házigazdája a legnagyobb vajdasági népzenei rendezvénynek.

Hódi Judit, elnök, Ady Endre ME, Magyarcsernye: „Az elmúlt tíz év igen gazdag volt az Ady Endre ME életében. Számos szakcsoportot hoztunk létre. Megközelítőleg hatvan aktív tagja van az egyesületnek. Egyes előadásokból hagyományt teremtettünk. Minden évben megrendezzük a nótaestet. Minden évben megrendezésre került az egyesület szervezésében a néptáncest.”

Osztermann Emmát sokan kiváló népdalénekesként ismerik. Tegnap este bemutatták a Két kezemmel… című első verskötetét.

„Az utóbbi 10-15 évben az unokáimhoz írom a verseket, és így könnyebb az élet. Így jobb elviselni ezt a sok körülöttünk mindenféle zajló dolgokat. A családi fészekbe bújva, a családi körömbe élve, valamit önmagamnak is, nekik is, és mindenki részére valamit adok. Ezzel a verseskötetemmel nagyon boldog vagyok.”

A Fesztivál előtti nap a hétvégi eseményre való ráhangolódással - a fiatal vajdasági magyar népzenészek közös koncertjével zárult.

népművészet
Gyöngyösbokréta
Durindó
Magyarcsernye

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.