Ugrás a tartalomra

Vajdasági Népzenész Találkozó Kishegyesen

2020.01.05
09:47
2020.01.05
16:17
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényen mintegy 30 muzsikus vett részt különböző zenekarokból. Az esemény célja, hogy a zenészek megosszák egymással a népzenével kapcsolatos gondolataikat, muzsikáljanak.

Népzenétől volt hangos a kishegyesi Kátai Vendégház. A rendezvényen a zenészek nem csak együtt muzsikálhattak, hanem gyakorlati tanácsokat is hallhattak az erdélyi magyarpalatkai népzenéről és zenész dinasztiákról. Az előadást Árendás Péter, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének docense tartotta. Árendás Péter kiemelte: „A palatkai muzsika egyfelől azért könnyű, mert nagyon sokan ismerik, sokak kedvence. Ugyanakkor ez is okozott nehézséget, hogy olyan példákat hozzak itt az előadásban, ami azoknak is érdekes és újszerű lehet, akik már a palatkai muzsikát valamennyire ismerik. Igyekeztem a zenészekről is pár érdekes dolgot elmondani, olyan gyűjtéseket bemutatni, amik kevésbé forognak közkézen, valamint a dallamokról, amit még kevesebben tudnak a gyakorló muzsikusok közül, hogy egy-egy dallamnak mi az eredete, egy-egy dallam milyen formában tud létezni, akár a palatkai, akár más erdélyi zenekar repertoárjában.”

A Fokos zenekar tagjai már évek óta részt vesznek a találkozón.
Szerda Balázs, brácsás, Fokos zenekar: „Ez egy olyan közeg, ahol gyakorlatilag semmilyen kötelezettségünk nincs. A közös muzsikálás pusztán örömből történik, örömzenélések vannak, de rengeteget tanulunk egymástól. Meg tudjuk nézni, hogy a másik mit tanult meg, mit csinál másként.”

A vajdasági zenészek nyolcadik alkalommal vehettek részt a fergeteges nótázáson. A résztvevők gyakorló népzenészek, akik már évek óta muzsikálnak.

Juhász Gábor, szervező: „Évente 30-40 ember tud ezen részt venni. Ez a zenészek számára kicsit nyugodtabb időszak. Kevésbé van annyi fellépés, kicsit nyugodtak tudunk lenni, együtt tudunk lenni, tudunk egymással foglalkozni, tudunk azzal foglalkozni, hogy az év folyamán mik lesznek a különböző projektek, amikben így együtt vagy külön-külön részt veszünk, ki fog lemezt kiadni.”

A találkozó első napján a tamburás vajdasági népzene kapott főszerepet. A második nap pedig inkább a vonós zenéről szólt.

népzene
Vajdasági Népzenész Találkozó
Kátai vendéhgáz
Szerda Balázs
Fokos zenekar
Juhász Gábor

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.