Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Vajdasági Népzenész Találkozó Tóthfaluban

2019-01-05
20:16
2019-01-05
20:26
Forrás
Pannon RTV
A kétnapos rendezvényen mintegy 30 vajdasági népzenész vett részt különböző zenekarokból.

A már hagyományos találkozó legfőbb célkitűzése, hogy a zenészek elvonultan tanácskozhassanak egymás közt, muzsikáljanak, valamint előadásokat hallhattak a Tisza-menti és széki népzenéről és zenekarokról.

A Fokos zenekar már évek óta gazdagítja a találkozót. Ilyenkor a zenészek két napon keresztül egymásra tudnak figyelni, megosztják egymással a népzenével kapcsolatos gondolataikat, kötetlenül muzsikálnak, tanulnak - emelte ki Jovánovity Péter, a Fokos zenekar bőgőse. „Ez a találkozó alapjáraton nem arról szól, hogy ki legyen a jobb, vagy ki legyen a rosszabb. Nyilván mindenki azt szeretné, hogy a vajdasági népzenészek minél jobbak legyenek, minél elismertebbek a Kárpát-medence szerteágazó tájain, úgyhogy itt igazából egymást szeretnénk erősíteni.”

A széki népzene apró mozzanataival, zenekaraival ismerkedhettek meg szombaton. A széki zene nemcsak egyféleképpen játszható, hanem sokféleképpen - ez volt Árendás Péter előadásának fő témája. A zenészek az elméleti tudást gyakorlatba is átvihették. Árendás Péter, adjunktus, Népzene Tanszék, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest: „Remélem, mindenkinek hasznos lesz. Annak is, aki esetleg még kevésbé ismeri a széki muzsikát, annak is ad egy olyan lökést, egy olyan impulzust, hogy utána behatóbban foglalkozzon ezzel, aki pedig már tapasztaltabb, rutinosabb, ott pedig inkább ilyen finomságokat, finomhangolást tudunk végezni, hogy még jobban tudják muzsikálni a széki zenét.”

A fiatal zenészek egyre nyitottabbak a saját hagyományaik iránt, egyre többet gyűjtenek a saját területeikről. A kerekasztal-beszélgetéseken arról is szó volt, hogy különböző zenekarok milyen zenei anyaggal bővítették a már meglévő népzenei gyűjteményt. Juhász Gábor, főszervező, Vajdasági Népzenész Találkozó: „Itt vannak ezek az idősebb zenészek, az idősebb gyakorló zenészek, akik 20, 30, 40 éve lakodalmakban muzsikálnak, és a mi fiatal népzenészeink pedig elleshetik tőlük a különböző fortélyokat, meghallgathatják azt, hogy valamikor hogy állt össze egy zenekar, valamikor hogy állt össze egy repertoár, amiből egy estét fel tudtak építeni, egy lakodalmat, egy bált vagy bármilyen táncos rendezvényt, és a mi fiatal zenészeinknek a hasznára van, hogy ezeket meghallják.”

A rendezvényt a magyar Nemzeti Kulturális Alap, a Halmos Béla Program, a Bethlen Gábor Alap, illetve a Szekeres László Alapítvány támogatta.

Vajdasági Népzenész Találkozó
népzene
Tóthfalu

Most

17:24, Frissítve: 17:34

Jó termést remélnek a szőlészek

A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.
16:54, Frissítve: 18:16

Meghalt Baló György

A magyarországi televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró 71 éves volt.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.