Ugrás a tartalomra

Vajdasági sikerekkel zárult a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválja

2021.06.26
21:18
2021.06.28
19:10
Forrás
MTI
Kiosztották a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválja díjait a kilencnapos rendezvénysorozat zárónapján.

A legjobb társulati munka díját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház kapta a Szedjetek szét előadásában nyújtott teljesítményéért.

A legjobb férfi alakításért járó elismerést Pálfi Ervin érdemelte ki. A Szedjetek szét és A gyászoló család című előadásokban nyújtott alakításaiért díjazták.

Venczel Valentin, színművész, rendező, az Újvidéki Színház igazgatója pedig életműdíjat kapott.

A díjazottak teljes listája alább olvasható.

A színházi seregszemlén a szakmai bizottság Életműdíjat adományozott Tóth Tibor és Venczel Valentin színművésznek.

Tóth Tibor Jászai Mari-díjas felvidéki magyar színművész, színigazgató 1966-ban született a felvidéki Királyhelmecen. 1988 és 1990 között a kassai Thalia Színházban dolgozott színpadtechnikusként, majd segédszínészként. 1990 és1994 között a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1994-1999 között a kassai Thalia Színház tagja volt, 1996-1999 között művészeti vezetője. 1999 és 2002 között szabadúszóként dolgozott több magyarországi színházban is. 2002-2003-ban a soproni Petőfi Színház tagja volt. 2003-tól a komáromi Jókai Színház tagja, 2004 és 2020 között igazgatója volt.

Venczel Valentin Aase-díjas vajdasági magyar színművész, rendező, színigazgató 1952-ben született a vajdasági Nagybecskereken. Diplomáját 1978-ban szerezte az újvidéki Művészeti Akadémián. 1978-től az Újvidéki Színház tagja, 1987-ben alapító tagja a topolyai Tápszínháznak. 1989-1991 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban is játszott. 1991 és 2013 között az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze, 2013-tól az Újvidéki Színház igazgatója.

A fesztiválon az EMMI fődíját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című játéka kapta, írója és rendezője Radu Afrim.

A legjobb rendezésért járó díjat két előadásért ítélték oda: Füst Milán Boldogtalanok című darabjáért a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadásában Albu István, Henrik Ibsen Nóra című darabjának a kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában pedig Botond Nagy kapott elismerést.

A legjobb társulati munka díját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház kapta a Domonkos István művei alapján készült Szedjetek szét című előadásért.

A szakmai zsűri Különdíját kapta a nagyváradi Szigligeti Színház Gianina Cărbunariu A tigris című előadása.

A legjobb női alakítás díját Kányádi Anna, a legjobb férfi alakításét Pálfi Ervin kapta. A legjobb női epizodista Éder Enikő, a legjobb férfi epizodista Gerner Csaba lett.

Kiemelkedő alakításáért a Polgármester díját kapta Benedek Ágnes.

Kisvárdán fontosnak tartják a fesztivál folytonos megújulását, a fiatalok jelenlétét, ezért a 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat a továbbiakban mindig a város polgármestere adja át. A Teplánszky-díj idei kitüntetettje Kali Ágnes lett dramaturgi munkájáért.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért felelős államtitkárának a fesztivál megnyitóján tett bejelentése szerint a tárca 30 millió forintos támogatási keretéből, az idei fesztivál valamennyi határon túli résztvevője jelmezgyártási támogatást kap - tájékoztattak a közleményben.

Kisvárda
Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja
Kosztolányi Dezső Színház
Pálfi Ervin
Venczel Valentin

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.