Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Vajdasági zeneszerzőket és zenekritikusokat díjaztak

2019-12-11
11:27
2019-12-11
17:07
Forrás
Pannon RTV
A koncerttel egybekötött díjátadót az újvidéki Zsinagógában rendezték meg.

Vajdaság kiemelkedő zeneszerzőit és zenekritikusait Petar Konjović életműdíjban részesítették. Az elismeréseket Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke adta át. A díjkiosztót a Vajdasági Zeneszerzők Egyesülete által szervezett éves koncerten, az újvidéki Zsinagógában tartották.

Az elismerést Miroslav Štatkić, Megyeri Lajos, Zoran Mulić, Pándi Oszkár, Jovan Adamov, Stevan Divjaković és Marija Ana Adamov vette át. A vajdasági zeneművészet jövőjéről és az elismerés fontosságáról Pándi Oszkár díjazott zenekritikus beszélt. „Azt hiszem, hogy nincs nagyobb elismerés annál, mint amikor a szakma jutalmazza a sok éves fáradságot. Rájövünk arra, hogy a partitúrák fölött eltöltött évek, az újságírói szövegek, rádiós szövegek, zenei tanulmányok, zenei művek megtették a maguk hatását. Az, hogy van értelme ennek a tevékenységnek, bizonyítja, hogy biztosított jövője van a vajdasági zeneművészetnek.”

A Vajdasági Zeneszerzők Egyesületének elnökét is díjazták. Jovan Adamov elmondta, az esemény remek lehetőséget kínál a fiatalok bemutatkozására és az idősek értékelésére. „Elhatároztuk, hogy életműdíjat osztunk ki azoknak, akik sok éven át sikeresek voltak és jeles szerzeményeket írtak.”

Az eseményen beszédet mondott Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke elismerően szólt a a vajdasági zeneművészet gazdagságáról. „Az ember, ha a zeneszerzők listáját veszi figyelembe, ha csak a mai koncertből indul ki, ahol a vajdasági zeneszerzőknek a művei kerülnek bemutatásra, akkor látja, hogy ez mennyire gazdag alkotói világ, mennyire látszik benne az, ami Vajdaságot jellemzi.”

Az est folyamán fellépett az Orfelin szimfonikus zenekar és kórus, valamint az Isidor Bajić zenei szakközépiskola növendékei.

zeneszerző
zenekritikus
díj
díjátadó
Petar Konjović életműdíj
Újvidék
Zsinagóga
Pásztor István
Pándi Oszkár
Vajdasági Zeneszerzők Egyesülete
Jovan Adamov

Most

17:20, Frissítve: 17:26

Bottasé a szezon első pole pozíciója

Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a Forma-1-es idénynyitó Osztrák Nagydíj szombati időmérő edzését, így vasárnap ő rajtolhat az élről.
15:21, Frissítve: 17:08

A kézi aratás fortélyai

Az égiek kegyesek voltak ma a muzslyaiakhoz: a változékony idő ellenére a Müller János tanyája melletti búzaföldön sikerült megtartani a 37. aratóversenyt.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.