Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Valahol Európában

2023.03.19
10:49
2023.03.19
16:33
Forrás
Pannon RTV
Huszonnégy gyerek remekelt a palicsi Magyar Művelődési Központ színpadán szombaton. A Palicsi Színjátszó Grund a Valahol Európában című musicalt mutatta be két felvonásban, Mezei Zoltán rendezésében.

A Valahol Európában egy szívszorító mese a szeretetről, a barátságról és az egymásra figyelésről. A háború végén játszódó történet hősei csavargó gyerekek, akik egy romos kastélyban találnak menedéket. A világszerte ismert darab gyakorlatilag a kivetettek, a hátrányos helyzetűek és az etnikailag mások kálváriájáról szól.

Virovkity Iván a főszereplőt játssza.

Virovkity Iván, színjátszó, Palicsi Színjátszó Grund: „A nehézség ebben a háború érzete volt. Jelenleg hála Istennek nincs nálunk háború, de viszont másfelé van, és ezt az érzést meg kellett teremtenem magamban, hogy a folyamatos félelem és gondolkodás benne legyen a fejemben, hogy azt elő tudjam adni.”

Mezei Sára Csenge kilenc éve tagja a Palicsi Színjátszó Grundnak, és kilenc éve rendezik őt a saját szülei. Az előadásban ő játssza Suhanc, azaz Éva szerepét.

Mezei Sára Csenge, színjátszó, Palicsi Színjátszó Grund: „A női főszereplőnek, akit Évának hívnak, van egy szólódala rögtön az elején, ahol ő elmeséli miért is öltözik fiúnak. Talán ez volt, ami megrázó volt, és többet kellett rajta gondolkodnom, hogy hozzam elő. Az volt, ami nehezebb volt.”

Mezei Zoltán azt mondta, rendezésre még kőszínházban sem készült ilyen sokat, mint erre a musicalre.

Mezei Zoltán, rendező: „Hihetetlen pontosan rögzítenek ezek a gyerekek, ami rácsodálkozás volt, habár tavaly már dolgoztam a Színjátszó Grunddal a Kreónt, de a nagycsoporttal, és ők voltak heten. Itt meg huszonnégyen, kicsi, közepes, nagy. Sok energiába telik folyamatosan koncentráltan tartani őket.”

A kilenc éve működő iskolás színtársulat remek összjátékot mutatott be. A ma megdöbbentően aktuális magyar musicalben a híres karmester szerepét Hernyák György rendező vállalta magára.

Valahol Európában
Palics
Palicsi Színjátszó Grund
Magyar Művelődési Központ
Hernyák György
Mezei Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:57, Frissítve: 15:33

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.