Ugrás a tartalomra

Vallási szempontból jelentős épületek Vajdaságban

2020.10.21
18:29
2020.10.22
12:59
Forrás
Pannon RTV
Rendhagyó előadást szervezett a Keresztény Értelmiségi Kör szabadkai csoportja a kertvárosi plébániatemplomban.

A havonta esedékes civil összejövetel előadója ez esetben nem pap vagy hitoktató, hanem művészettörténész volt. A Bibliából idézett „… ezt a templomot, amelyet nevemnek szenteltem ...” címmel meghirdetett találkozón Kanyó Ervin művészettörténész-idegenvezető beszélt vidékünk vallásos építészeti emlékeiről, így egyebek mellett Aracsról, a Bácsi kolostorról, a Szent Dömötör bazilikáról, illetve a Tarcal-hegyi kolostorokról, a karlócai Békehozó Miasszonyunk kápolnáról és az újvidéki Mária Neve római-katolikus templomról. Az előadó kiemelte, hogy a legtöbb ilyen építménynek - a vallási mellett - kultúrtörténeti jelentősége is van.

Kanyó Ervin, művészettörténész-idegenvezető: „Ha itt élünk Vajdaságban, akkor valamilyen szinten fontos, hogy értékeljük a szülőföldünket vagy a közvetlen környezetünket. Van egy olyan tendencia, egy attitűd a helyi lakosság körében, függetlenül attól, hogy magyarok vagy szerbek vagy bárki, hogy nem igazán ismerik a szülőföldjüket és a szülőföldjüknek az értékét. Kicsit gondolatébresztő céllal is szeretnék bemutatni dolgokat.”

Vajdaság
Fruška gora
Kanyó Ervin

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.