Ugrás a tartalomra
könyv
Pixabay

Van még mit tenni a gyermekirodalom fellendítése érdekében

2018-02-23
11:56
2018-02-23
20:22
Forrás
Pannon RTV
Gyerek- és Ifjúsági Irodalmi Kerekasztal címmel tartottak szakmai találkozót tegnap este Újvidéken a Forum-házban.

Az olvasás népszerűsítése érdekében megrendezett eseményen írók, szerkesztők és műfordítók folytattak eszmecserét a gyermekirodalom helyzetéről térségünkben. A Magyar Széppróza Napja 2018 program keretében megtartott találkozó a vajdasági körútjukon lévő Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) szervezésében valósulhatott meg.

Vajdaságban az elmúlt években ugyan jelentek meg friss művek és új szerzők, de ennek ellenére is sokat kellene még tenni a gyermekirodalom fellendítése érdekében – mondta el az eseményen Sági-Varga Kinga, az újvidéki Forum Könyvkiadó szerkesztője. „Mindenféleképp szükség van valamiféle mozgósításra a gyermekirodalom terén. Tehát lényegesen kevesebb a gyermekirodalmi kiadvány, mint - ha kategorikusan akarunk fogalmazni - a felnőtt kiadványok. Azt hiszem, külön kutatás tárgyát kellene képezze az, hogy ennek mi az oka.”

A személyiségfejlődés szempontjából, valamint egyéb, a mindennapi élethez szükséges készségek fejlesztése érdekében is az olvasással megszerzett tudás pótolhatatlannak bizonyul a gyerekek számára – fejtette ki gondolatait a rendezvényen Mészáros Márton magyarországi irodalomtörténész. „Ha szépirodalmat, vagy akár lektűrt olvas az ember, tehát irodalmi igénnyel megcsinált szöveget olvas, az egész más élményt jelent az ő számukra. Én azt tapasztalom, hogy ha el tudjuk kapni azt a pillanatot, amikor ők bele tudnak lépni egy viszonylag alacsony szinten ebbe a folyamatba és pontról pontra segítjük őket abban, hogy elmélyüljenek ebben a dologban, akkor ők is megtapasztalják azt, hogy ez micsoda öröm és micsoda élvezet.”

A vajdasági programsorozat elsődleges célja az irodalom népszerűsítése, illetve az olvasásra való buzdítás a gyerekek körében, valamint a kapcsolat megteremtése író, mű és olvasó között – emelték ki a szervezők.

Csepregi János, író, a MISZJE irodavezetője: „Nyilván nagyon sok olyan inger van, ami elvonja a figyelmet, és könnyebb megszerezni az élményeket egy filmen keresztül. De ha el tudunk jutni oda, hogy meglátják a gyerekek azt, hogy egészen mást, egészen másképp és adott esetben sokkal tartalmasabb formában szerezhetnek élményt, akkor én azt gondolom, hogy nagyon könnyű ebből a szempontból új olvasókat megszólítani, megtalálni.”

Az esemény résztvevői hangsúlyozták, hogy megfontoltan kell kiválasztani, milyen könyveket adunk a fiatalok kezébe, azoknak ugyanis összhangban kell lenniük az ő koruk műveltségével.

Gyerek- és Ifjúsági Irodalmi Kerekasztal
Újvidék
Magyar Széppróza Napja 2018

Most

14:07, Frissítve: 14:17

Horror és vörösbor a palicsi Abbáziában

Különleges filmfesztivált rendeztek Palicson. Középpontjában a horrorfilmek és a vörösbor szerepelt. A negyedik Dead Lake Horror & Wine Festival helyszíne a tópart közelében lévő bbázia mozi.
13:28, Frissítve: 13:54

Vučić: Itt kell tartanunk az ápolónőket

2022 végéig a belgrádi Gyermekklinika új épületet kap - jelentette be a szerb elnök. Arra számít, hogy jelentős béremelés lesz az egészségügyben dolgozók, főleg az ápolónők számára.
11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.
10:48, Frissítve: 11:50

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.