Ugrás a tartalomra

Van még mit tenni a gyermekirodalom fellendítése érdekében

2018.02.23
11:56
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Gyerek- és Ifjúsági Irodalmi Kerekasztal címmel tartottak szakmai találkozót tegnap este Újvidéken a Forum-házban.

Az olvasás népszerűsítése érdekében megrendezett eseményen írók, szerkesztők és műfordítók folytattak eszmecserét a gyermekirodalom helyzetéről térségünkben. A Magyar Széppróza Napja 2018 program keretében megtartott találkozó a vajdasági körútjukon lévő Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) szervezésében valósulhatott meg.

Vajdaságban az elmúlt években ugyan jelentek meg friss művek és új szerzők, de ennek ellenére is sokat kellene még tenni a gyermekirodalom fellendítése érdekében – mondta el az eseményen Sági-Varga Kinga, az újvidéki Forum Könyvkiadó szerkesztője. „Mindenféleképp szükség van valamiféle mozgósításra a gyermekirodalom terén. Tehát lényegesen kevesebb a gyermekirodalmi kiadvány, mint - ha kategorikusan akarunk fogalmazni - a felnőtt kiadványok. Azt hiszem, külön kutatás tárgyát kellene képezze az, hogy ennek mi az oka.”

A személyiségfejlődés szempontjából, valamint egyéb, a mindennapi élethez szükséges készségek fejlesztése érdekében is az olvasással megszerzett tudás pótolhatatlannak bizonyul a gyerekek számára – fejtette ki gondolatait a rendezvényen Mészáros Márton magyarországi irodalomtörténész. „Ha szépirodalmat, vagy akár lektűrt olvas az ember, tehát irodalmi igénnyel megcsinált szöveget olvas, az egész más élményt jelent az ő számukra. Én azt tapasztalom, hogy ha el tudjuk kapni azt a pillanatot, amikor ők bele tudnak lépni egy viszonylag alacsony szinten ebbe a folyamatba és pontról pontra segítjük őket abban, hogy elmélyüljenek ebben a dologban, akkor ők is megtapasztalják azt, hogy ez micsoda öröm és micsoda élvezet.”

A vajdasági programsorozat elsődleges célja az irodalom népszerűsítése, illetve az olvasásra való buzdítás a gyerekek körében, valamint a kapcsolat megteremtése író, mű és olvasó között – emelték ki a szervezők.

Csepregi János, író, a MISZJE irodavezetője: „Nyilván nagyon sok olyan inger van, ami elvonja a figyelmet, és könnyebb megszerezni az élményeket egy filmen keresztül. De ha el tudunk jutni oda, hogy meglátják a gyerekek azt, hogy egészen mást, egészen másképp és adott esetben sokkal tartalmasabb formában szerezhetnek élményt, akkor én azt gondolom, hogy nagyon könnyű ebből a szempontból új olvasókat megszólítani, megtalálni.”

Az esemény résztvevői hangsúlyozták, hogy megfontoltan kell kiválasztani, milyen könyveket adunk a fiatalok kezébe, azoknak ugyanis összhangban kell lenniük az ő koruk műveltségével.

Gyerek- és Ifjúsági Irodalmi Kerekasztal
Újvidék

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.