Ugrás a tartalomra

Várady Tibor könyvbemutatója Nagybecskereken

2018.02.24
09:39
2018.02.24
17:48
Forrás
Pannon RTV
Nagybecskereken tegnap bemutatták Várady Tibor: Put u juče - Priče iz advokatske arhive című könyvét, amely valójában a Libatoll és történelem című magyar nyelvű kötet bővített változata.

A könyvről, melynek forrásanyagául a Várady-család 1893 és 2014 között Nagybecskereken működtetett ügyvédi irodájának a dokumentációja szolgált, a szerző mellett, Ivan Ivanji író és Bora Babić, az újvidéki Akademska Knjiga kiadóvállalat igazgatónője szóltak.

Ivan Ivanji, író: „Természetesen, nagy jogász, természetesen, híres, világhírű jogász, de az író benne volt, egész idejében. Még mint iskolás kezdett írni. Ez az új könyve, az tényleg nekem egy regény.”

A könyvbemutatón kicsinek bizonyult a Žarko Zrenjanin Városi Népkönyvtár nagyterme.
Sván Ernő, Nagybecskerek: „Ezek az esték Várady Tiborral és az Iványi Úrral rendkívül nagy szeretetet keltenek bennem, és szeretnék minél tovább együtt lenni velük és meghallgatni a remek elbeszélő képességüket.”

A szerzőt mostanában az écskai kastélyhoz fűződő történetek foglalkoztatják. A kastélyt 1820-ban nyitották meg, és akkor a kilenc éves Liszt Ferenc adott hangversenyt itt.

Várady Tibor, szerző: „Találtam most egy tíz-húsz nagyon érdekes écskai pert, amelyek főleg a Harnoncourt gróf uradalmára és a családnak a pereire és a családon belüli perekre vonatkoznak. Azután a Palavichini gróf, meg korábban egy belga herceg, akik mind Écskára jöttek élni. Szintén nemrég fejeztem be egy történetet egy becskereki evangélikus lelkészről, akit elítéltek azért többek között, mert amikor bevonult a szovjet hadsereg, akkor állítólag az ablak mögül cinikusan mosolygott.”

A Várady-család ügyvédi irattárában tehát vannak még dokumentumok, amelyek érdekes történeteket rejtegetnek - mondja a szerző.

Várady Tibor
Nagybecskerek

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.