Ugrás a tartalomra
viszik a kenyeret
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vasárnap kenyérünnep volt Keviben

2018-08-06
09:17
2018-08-06
16:50
Forrás
Pannon RTV
Kenyérünnepet tartottak Keviben. Az új kenyér szentelése után művelődési műsorral várták a látogatókat a helyi Móra István Művelődési Egyesület szervezésében.
felvonulók

Kevi és Buránysor lakossága alig 600 fő. Ennek ellenére a szervezők mintegy 450 vendéget vártak a Kenyérünnepre. Az érdeklődők között volt olyan is, aki hosszú utat tett meg, hogy láthassa a településen élő lakosság ünnepét. Horváth Sándorné, Pilisvörösvár, Magyarország: „Nagyon örülök, hogy eljöttem. Először vettem részt ilyen felvonuláson. Megható volt, ahogy a falu apraja-nagyja összejött és végigjártuk a falut.”

felvonulók

A falubeli hagyományőrző csoportok tagjai is részt vettek abban a menetben, amelyben a búzakoronát és az új kenyeret vitték a Rózsafüzér Királynéja római katolikus templomba. A szentmisét követően Kormányos Zoltán helyi plébános szentelte meg a kenyeret. Kormányos Zoltán, plébános, Kevi: „Magára Krisztusra való utalás is, aki élő kenyérré lett értünk, hogy ne csak a testünket, hanem a lelkünket táplálja. De ez nagyon jól kifejezi mindazt a földi jót, amit a Jóisten ad nekünk.”

szentmise

Keviben nagy múltra tekint vissza a kenyérünnep - montda Perpauer Attila, a Móra István Művelődési Egyesület elnöke: „Arra a hagyományra építettünk, amelyet már eleink is ránk hagytak. Hiszen amikor befejezték az aratást, akkor koszorút készítettek. A koszorú készítése után pedig friss kenyeret sütöttek új búzából, és azt elvitték szentelni. Ezeket egy nagy gazda házánál tartották meg, és a gazda ajánlotta fel ezeket a kenyereket.”

Az este folyamán a művelődési műsorban felléptek a környező falvakból érkezett hagyományápoló csoportok tagjai is.

Kevi
Kenyérünnep

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.