Ugrás a tartalomra

Vasárnap tűzi műsorra a Radnóti nyomában című film első részét a Pannon TV

2020.03.13
12:11
2020.03.13
15:44
Forrás
Pannon RTV
Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából tavaly augusztusban Tóth Péter Lóránt elindult azon az úton, amelyen 1944-ben a költő és társai Borból Abdáig meneteltek.

A Pannon RTV csapata Herczeg Zsolt szerkesztő-rendező, Szalai Adrián és Lukács Attila operatőrök, valamint Csányi Sándor és Vujković Róbert sofőrök a kunszentmiklósi versvándor útját végigkísérték. A Radnóti nyomában című film első részét vasárnap tűzzük műsorra.

Vajdaságon keresztül, Horvátország érintésével a magyarországi Abdáig 25 napon át forgatták Tóth Péter Lóránt versvándor útját a Pannon RTV munkatársai. Az útról egy dokumentumfilm-sorozat készült.
Augusztus 31-e. Ez az a dátum, amikor elindult útjára Tóth Péter Lóránt. A kunszentmiklósi versvándor a Borban felállított Radnóti-szobortól indult. 850 kilométert tett meg, ebből több mint 600 kilométert gyaloglással, a maradék távot pedig vonaton. Pontosan úgy, ahogy Radnóti is. Hegyen-völgyön átszelve haladtak, olykor veszélyes vizekre evezve. Előfordult olyan is, hogy eltévedtek. A versvándor útja során Radnóti versek keltek életre.

Radnóti szimbolikusan összeköti a magyar és a szerb nép sorsát. A sorozat célja, hogy méltó módon emlékezzünk meg Radnótiról és a 75 évvel ezelőtti eseményekről. Herczeg Zsolt, rendező: „Két főszereplője van a filmnek. Radnóti Miklós első sorban és nem alá rendelve, inkább mellé rendelve Tóth Péter Lóránt. Ezért is személyes ez a történet. Nehéz volt megosztani ezt a szerepet úgy, hogy egyenlő részt kapjanak a filmben, illetve a sorozatban. Péter egyfajta hidat képez Radnótihoz, illetve Radnóti Miklós költeményeihez, hogy jobban megértsük ezeket a verseket, illetve Radnóti Miklós utolsó néhány hetét. Ezért is volt fontos, hogy így megörökítsük Péter minden mozzanatát talán.”

De milyen volt a versvándor útja egy operatőr szemével? Mennyire volt megterhelő az út? Szalai Adrián, operatőr: „Volt, hogy elveszítettük, de általában meglett. Volt egy GPS, amin próbáltuk keresni őt, hogy hol van, mert néha próbált utakat keresni vagy azt mondta, hogy ott mentek Radnótiék és ő azon az úton végig fog menni. Ami lényegében járhatatlan volt, de mindig megoldottuk. Nagyon nehéz forgatás volt. Felkészültünk rá, de mégis olyan dolgokkal szembesültünk néha, hogy huh.”

Az alkotók 13 részes sorozatot készítettek. Az első részt vasárnap 20 óra 35 perckor láthatják a Pannon Televízió műsorán.  

Radnóti Miklós
Pannon RTV
Radnóti nyomában
film
versvándor
Herczeg Zsolt

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.